Vader Ben en zoon Johan Kempers in de huidige kantoorboekhandel in de Hoven Passage
Vader Ben en zoon Johan Kempers in de huidige kantoorboekhandel in de Hoven Passage

Het gezicht achter Boekhandel Kempers

Algemeen

DELFT - Met al 83 jaar op de teller is het een kleine kans dat je The Readshop Kempers niet kent. In al die jaren is de winkel twee keer van vader op zoon overgegaan en inmiddels is ook de vierde generatie werkzaam in de kantoorboekhandel.

Door Cheyenne Toetenel

Herman Kempers opende in 1937 zijn eerste winkel, aan de Voorstraat 14. "Dat was oorspronkelijk helemaal geen kantoorboekhandel", vertelt Ben Kempers, de tweede generatie binnen het Delftse familiebedrijf. "Hij verkocht allerlei religieuze artikelen, zoals kerkboeken, beeldjes en rozenkransen. Pas later zijn daar kantoorartikelen en boeken bijgekomen, omdat daar vraag naar was vanuit de klanten die er kwamen." Ben was zelf ook al op jonge leeftijd betrokken bij het bedrijf. "Als oudste van elf kinderen bracht ik als klein ventje al bestellingen rond in de binnenstad, op mijn step. Na mijn diensttijd ging ik zelf volledig aan de slag in de winkel van mijn vader, toen nog aan de Voorstraat." Later kwamen daar de winkels in de Hoven Passage en de Kruisstraat bij.

Groei
"Deze boekhandel in de Hoven Passage werd echt mijn project", vertelt Ben. "Mijn vrouw en ik zijn hier in 1968 begonnen, toen de Hoven Passage werd gebouwd." Het was destijds een groot risico, want er woonden nog nauwelijks mensen in de omgeving. "In die tijd was dit zo'n beetje het einde van Delft. Je keek zo over de weilanden richting Rotterdam." Dat bleef niet lang zo, want Delft werd al snel uitgebreid. "We zagen steeds weer iets nieuws verschijnen en het werd steeds drukker. Het durven nemen van een risico heeft voor ons dus zeker goed uitgepakt." Inmiddels zijn de winkels in de Kruisstraat en Voorstraat verdwenen, maar de locatie Hoven Passage is nog altijd succesvol. "Het is toch bijzonder dat wij hier als een van de weinigen van het eerste uur nog steeds zitten. De prettige locatie speelt daar natuurlijk in mee, want we zijn hier goed bereikbaar en klanten kunnen gratis parkeren. In de binnenstad is dat anders."

Vader op zoon
Inmiddels is de 81-jarige Ben met pensioen en runt zijn zoon Johan, kleinzoon van oprichter Herman, de kantoorboekhandel. "Ook ik werkte op jonge leeftijd al mee in de zaak, maar stond niet meteen te trappelen om de winkel van mijn vader over te nemen", vertelt Johan. "Toch deed ik dat in 2001, toen nog samen met mijn vader en mijn zusje. Pa is 3 jaar geleden gestopt, dus hij heeft nog aardig lang doorgewerkt. Nu run ik de zaak met mijn vrouw, net als mijn vader altijd deed met mijn moeder."

Vierde generatie
Ook de 20-jarige zoon van Johan is regelmatig in de zaak te vinden, want hij werkt er parttime. "Dat de vierde generatie hier nu aan de slag gaat, is natuurlijk hartstikke leuk. Of hij de zaak op een dag ook over zal nemen? Hij doet een studie Chemie in Leiden, dus ik denk het niet. Maar ik ken meerderen die dat hebben gezegd, haha. En wij hebben ook nog een dochter van 13, die komt er straks ook nog een keertje aan. Dus wie weet..." Voor nu is het doel in ieder geval duidelijk: "We zitten inmiddels al over de 80 jaar, dus op naar de 100. Want we willen natuurlijk wel die Koninklijke onderscheiding!"

De winkel van opa Herman Kempers aan de Voorstraat