Daan Ratering, derde van rechts
Daan Ratering, derde van rechts

Daan Ratering is Speler van de maand

sport

DELFT – Het mannenteam van zaalvoetbalvereniging FC Tutor begon dit seizoen met meer dan de helft aan nieuwe spelers aan de nieuwe competitie. Het team ging voortvarend van start en bekleed nog steeds een mooie plek op de ranglijst. Eén van de nieuwe spelers is Daan Ratering, die 'speler van de maand' is geworden door 33 goals in 13 wedstrijden.

Door Dimitri Pröbsting

Daan Ratering is een 24-jarige student aan de Technisch Universiteit Delft. Momenteel doet hij twee masters, Systems & Control aan de TU Delft en Master in Management aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Fit en scherp blijven
Als student zit Daan veel en beweegt hij te weinig. Zaalvoetbal houdt hem fit en scherp. Naast zijn studies is Daan ook actief als producer in de elektronische muziek, een aantal studentenverenigingen en als zaalvoetballer bij FC Tutor.

Anders
Van zijn vijfde tot aan 2018 heeft Daan veldvoetbal gespeeld. "Ik moest daarmee stoppen omdat ik tijdens een wedstrijd een gescheurde meniscus opliep. Ik moest een jaar revalideren. Daarna heb ik een switch gemaakt naar het zaalvoetbal. De switch naar zaalvoetbal is gekomen door mijn broertje. Die voetbal op het veld en in de zaal en was over zaalvoetbal heel enthousiast. In de zaal voelde ik me een stuk prettiger. Op het veld kreeg ik de nodige trappen en tackles te verwerken waardoor ik vaak geblesseerd raakte. Bij zaalvoetbal zijn tackles ongeoorloofd. Dit maakt het spelletje leuker, omdat het meer gaat om hoe goed je met de bal kan omgaan en kan passen."

Speler van de maand
Iedereen van de club kan speler van de maand worden. Daar zijn verschillende redenen voor. Het heeft niet altijd met de kwaliteiten te maken, maar in het geval van Daan geven kwaliteiten wel de doorslagl. Hij heeft tot nu toe de meeste goals gemaakt in het seizoen. Daan is doel gedreven en wil graag scoren. "In mijn geval speel ik wat onder mijn niveau, waardoor het makkelijker is om te scoren." Hij scoorde in zijn eerste wedstrijd maar liefst tien keer en had een groot aandeel in de 17-1 overwinning. Naast veel doelpunten heeft Daan heel wat assists op zijn naam staan.

1 á 2 goals per wedstrijd
Daan verwacht dat hij topscorer van het jaar wordt. Bij zaalvoetbal kan hij veel kansen creëren en is hij geneigd om veel op goal te schieten. "Ik verwacht dus wel 1 á 2 goals per wedstrijd te blijven scoren en dan gaat niemand mij meer inhalen. Ik moet natuurlijk niet geblesseerd raken."

Hoger niveau
Daan heeft geen ambities hogerop te gaan spelen. "Ik loop nog steeds met een permanent gescheurde meniscus. Het lijkt me wel leuk om op een hoger niveau te spelen, maar ik weet niet of mijn knie dat aankan. Dat risico wil ik nemen. Maar ik denk ook nog lang niet aan stoppen. Zolang mijn knie het uithoudt en ik een leuke club in de buurt heb, ben ik van de partij."