Projectleidster Caroline (l.) met naast haar de leerlingen Sterre, Xenia, Jessica en Jolie
Projectleidster Caroline (l.) met naast haar de leerlingen Sterre, Xenia, Jessica en Jolie

Leerlingen CLD bezoeken redactie met PMDoos

Algemeen

DELFT - Deze week kreeg de redactie van Delft op Zondag een delegatie leerlingen van het CLD op bezoek.

Door Ruud Stift

Xenia, Sterre, Jessica, Jolie en projectbegeleider Caroline van Kooij kwamen, met een heus schaalmodel PMDoos, het project Afvalstad nader toelichten. Het uiteindelijke, grotere uitgewerkte model is volgend jaar vanaf begin juni tot half augustus te zien bij de Kunstsuper aan het Agathaplein en zal 260 x 240 X 300 cm meten. Groot genoeg dus om in te staan. Met een te scannen QR-code waarmee het project nader wordt uitgelegd.

Hoeveel uren besloeg het project en beviel het?
"Het project duurde acht weken: 4 lesuren van 50 minuten per week + eenmaal per week ook 50 minuten 'thuiswerk'. Van kick-off tot inspiratieles en van tussenpresentatie tot de eindpresentatie. Deze vond afgelopen vrijdag plaats op het CLD, twee rondes van tien minuten per groep, voor docenten en opdrachtgever. Toen we in zeven groepjes van vier met dit project startte, hadden we zo onze twijfels: afval scheiden, dat klinkt niet heel sexy. Uiteindelijk viel het alles mee, het bleek leuker en informatiever dan gedacht. Sinds we met dit project bezig zijn, zijn er speciale PMD-afvalbakken op school geplaatst. Iedereen gaat bewuster om met welk afval in welke bak weggegooid moet worden."

PMDoos
"Tijdens de 1e fase van het project focuste we ons met name op PMD (plastic, metaal en drinkpakken)-afval. Dit gingen we uitwerken naar een visie en deze werd op schaal 'gevangen' in een kijkdoos, de PMDoos. Dit is een soort half prototype. Het echte werk staat volgend jaar bij de Kunstsuper en deze moet mensen bewuster maken van de verschillende soorten afval, de scheiding tussen PMD en restafval. Met lichtjes en een speciale gadget, een soort plastic 'glijbuis', moet het ook voor kinderen leuk/interactief zijn. Er zijn meer bruikbare ideeën uit voort gekomen. Leuke prototypes van afvalmateriaal, bijvoorbeeld een torenflat van petflessen met lichtjes erin."

Technasium
Vorig jaar was dit ook een keuzeproject bij de 4 VWO-Technasiumgroep. "Elk kwartaal storten we ons op een ander project. Voor het volgende project mag elk groepje zelf een onderwerp aandragen Dit was een project waar de hele klas mee aan de gang ging. Uiteindelijk zijn er dus 7 kijkdozen gemaakt door de verschillende groepjes, met een eigen thema en een uitvergroot element. Een blik in de toekomst: hoe gaat Afvalstad er in het echt uitzien? Dit alles ondersteunt met een VR (virtual reality) presentatie online en sketch-ups."

Opbouwfase
"De vergrote kijkdoos die uiteindelijk verrijst bij de Kunstsuper zal worden samengesteld uit de zeven kijkdozen samen, In de maanden maart en april wordt dit ontwikkeld en uitgewerkt. Het echte bouwen begint in mei."

De PMDoos op kleine schaal die de leerlingen gemaakt hebben voor het project Afvalstad