De verklaring uit 1621 dat Esyas niet melaats is
De verklaring uit 1621 dat Esyas niet melaats is

Esyas is niet melaats en dat gaan we vieren!

Algemeen

DELFT - Deelnemers aan het Knapsack Festival kunnen op zondag 10 november Delftenaar Esyas Tomassoon geluk wensen met het feit dat hij na onderzoek niet melaats blijkt te zijn. Dat kan in het atelier van kunstenaar Rob van Es in het Bacinolgebouw aan de Hooikade.

Het medisch onderzoek van Esyas was bijna 400 jaar geleden. Publieksarchivaris Bas van der Wulp vond de bijbehorende medische verklaring uit 1621 in het Stadsarchief. Daarin staat dat de meesters van de St. Jacobskapel in Haarlem de Delftenaar na onderzoek melaats-vrij verklaren.

Schildering in middeleeuwse stijl
Feest voor Esyas dus! En voor ons. Deelnemers aan de Knapsack-workshop kunnen deze tekst - afgedrukt op speciaal oorkonde-papier - compleet maken met een sierlijke tekening of schildering in middeleeuwse stijl. Voorbeelden zijn aanwezig. Dat gebeurde vroeger in oude teksten wel vaker. Monniken hadden er dagwerk aan. Maar dan ging het meestal over koningen en helden. En niet over 'sloebers' zoals Esyas.

Middeleeuwse foto, tattoo en zelfgemaakte eetnap
De felicitatie-oorkonde voor Esyas maakt deel uit van een Knapsack-reis door de ateliers van Bacinol. Op 10 november kunnen mensen hier ook een middeleeuwse eetnap boetseren bij keramiste Ellen Rijsdorp. Bij fotografe Jacqueline Louter kunnen bezoekers verkleed als middeleeuwers op de foto en bij tattoo-expert Joost Konings kunnen liefhebbers een middeleeuwse (en verwijderbare) tattoo op hun arm laten zetten. Deze complete twee uur durende reis door de Bacinol-ateliers kost 20 euro per persoon. Ga voor tickets naar www.knapsackfestival.nl