De grutto, wellicht ook te spotten tijdens de weidevogelexcursie (Foto: Aden Hartigh)
De grutto, wellicht ook te spotten tijdens de weidevogelexcursie (Foto: Aden Hartigh) Foto: Aden Hartigh

Fietstocht weidevogels van Midden-Delfland

Algemeen

REGIO - Zaterdagmorgen 23 maart start er een weidevogelexcursie vanuit het centrum van Delft. Tussen Delft en Rotterdam ligt Midden-Delfland. Een open polderlandschap met boerenland en rustige dorpjes. Het is een bijzonder gebied voor vogels en onze boswachters doen er alles aan om het nog aantrekkelijker te maken voor poldernatuur. In het centrum van Delft vertrekt de tocht per fiets om de prachtige weidevogels op te zoeken.

Vogels kijken in Midden-Delfland
De afwisseling van weidegrasland, rietland, moerasbosjes, sloten en plassen maken Midden-Delfland aantrekkelijk voor veel verschillende soorten vogels – en ook andere diersoorten, zoals de haas. Vanaf de Markt in Delft trekt de gids met de fiets de polders in. Op verschillende punten onderweg stopt de groep om de natuur goed te kunnen bekijken. Het voornaamste doel zijn de weidevogels die naar het gebied komen om te eten na een lange trektocht vanuit Afrika en het Middellandse Zeegebied. Sommige gaan door richting het hoge noorden, andere blijven in het gebied om te broeden.

Natuur in de Randstad
Ingeklemd tussen steden en infrastructuur is Midden-Delfland een zeldzaam stuk open landschap in een van de meeste verstedelijkte gebieden ter wereld. De natuur trekt zich van die verstedelijkte omgeving weinig aan: het gebied staat bekend om zijn grote groepen overwinterende ganzen en eenden, en de voor het Nederlandse polderlandschap zo karakteristieke weidevogels.

Ga mee
De fietstocht is zaterdag 23 maart en start om 08:30 uur in Delft en duurt ongeveer 3 uur. Opgeven is noodzakelijk en kan via de website van Natuurmonumenten. www.natuurmonumenten.nl/agenda