<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo delftopzondag.nl
Foto: MartinGroenTeksten

Vrijwilliger van de week: Hans van Muiswinkel

DELFT - Vrijwilligers vormen het cement van de samenleving. Zonder vrijwilligers geen clubs en verenigingen die activiteiten organiseren, waar zoveel mensen plezier aan beleven en elkaar ontmoeten. Hans van Muiswinkel is zo'n vrijwilliger.

Door Martin Groen

Hans van Muiswinkel wordt dit jaar 80 en heeft net de voorzittershamer overgedragen aan Martin Stigt.
"Twintig jaar geleden ben ik lid geworden van de Vereniging van Postzegelverzamelaars 'Delft'. Toen ik met de VUT ging, werd ik secretaris en vervolgens voorzitter. Dat heb ik zo'n achttien jaar gedaan. Ik kon weer voor twee jaar herbenoemd worden, maar vond het eigenlijk wel mooi geweest. Je moet er niet te lang mee doorgaan. Heerlijk om nu gewoon als lid tussen mijn vrienden in de zaal te zitten."

Van Muiswinkel is vader van twee dochters en opa van zeven kleinkinderen en al wat jaartjes met pensioen.
"Ik studeerde aan de TU Delft. Vervolgens werd ik docent aan diezelfde TU, faculteit Werktuigbouwkunde en heb daar 35 jaar met veel plezier gewerkt. Het was in het begin wel even wennen docent te zijn op de plek waar ik jarenlang studeerde. Ineens waren de docenten mijn collega's", herinnert hij zich nog goed.

"Het verzamelen van postzegels heb ik geleerd van mijn vader, bij hem heb ik de kunst afgekeken. Daarom weet ik nu welke postzegels kostbaar zijn, waarom en hoe je netjes een verzameling opbouwt. Mijn vader verzamelde vooral landen, tegenwoordig is het hip om op thema of op personen te verzamelen. Zo heb ik verzamelingen van wijnbouw, Elvis, Willem Alexander en Maxima. Ik heb een paar mooie verzamelingen, maar de meest kostbare ben ik inmiddels aan het verkopen."

Koninklijk
De Vereniging van Postzegelverzamelaars 'Delft' is een van de oudste verenigingen van het land en telt zo'n 100 leden. Op 11 mei 2020 bestaat de vereniging 100 jaar.
"Misschien dat we dan het predicaat 'Koninklijk' aanvragen. Maar daar ga ik niet meer over, dat is aan het bestuur."
Aan de andere kant valt ook af en toe het woord fuseren. Naast de Vereniging van Postzegelverzamelaars zijn er in Delft nog De Oude Jan en Prometheus. Sommige leden zijn lid van alle drie de verenigingen.
"We zijn een gezonde vereniging, elk jaar melden zich nog steeds nieuwe leden. Ook jongere mensen. Soms komen die via postzegelwinkel Van Domburg aan de Voldersgracht, een mekka voor de ware verzamelaar. Voor gepensioneerden is het in elk geval een leuk tijdverdrijf. Gezellig om eens in de maand andere mensen te ontmoeten die dezelfde passie delen. Het is belangrijk om bezig te blijven."

Vrijwilligerswerk
Hans van Muiswinkel vindt vrijwilligerswerk van onschatbare waarde, net als het werk dat mantelzorgers verrichten.
"Het is fantastisch als mensen zich zo voor elkaar inzetten. Ik voelde me verantwoordelijk toen de voorzitter van destijds ermee wilde stoppen. Het schrijven van artikelen voor in de 'Filadelfia', de nieuwsbrief van onze vereniging, gaf mij de meeste voldoening. Inspiratie haalde ik uit actuele thema's om die vervolgens te betrekken op gebeurtenissen of personen uit het verleden. Daar zocht ik vaak achteraf een plaatje van een postzegel bij."
Wil je ook postzegels verzamelen of je passie delen met anderen? Neem een kijkje op http://filadelfia.snth.nl


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419598&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>