Afbeelding

Eerste 'struikelsteen' in Delft gelegd

Algemeen

Zaterdagochtend 9 maart is op de Rotterdamseweg de eerste Delftse 'Stolperstein'(struikelsteen) gelegd ter nagedachtenis aan Lina Feldmann-Stamm, één van de Delftse Joden die in de Tweede Wereldoorlog is weggevoerd door de Duitse bezetter.

In aanwezigheid van de negentigjarige Reni Linssen-Jeidels, de enige aanwezige die Lina nog persoonlijk gekend heeft, legde de Duitse kunstenaar Gunter Demnig met vaardige hand de steen voor de tuiningang van de Rotterdamseweg waar haar oudtante Lina indertijd woonde. Burgemeester Marja van Bijsterveldt was eveneens aanwezig. "Dit is iets moois en symbolisch", hield zij de aanwezigen voor. "We buigen, niet alleen om te lezen wat er op de steen staat, maar ook ter nagedachtenis aan deze mensen. Het is onze taak hun namen te blijven noemen. Huizen, en ook Delft als stad, horen veilige plekken te zijn waar je jezelf mag zijn. Ik hoop dat dit initiatief een vervolg krijgt." Na de burgemeester deelde Reni Linssen-Jeidels  enkele herinneringen aan haar oudtante, en Titia Feldmann, kleinkind van Lina, las enkele brieven voor die haar oma uit Westerbork schreef. Na het kaddish, het rouwgebed voor de doden, dat werd uitgesproken door rabbijn Issachar 'Izzy' Tal van Kekem, werd een minuut stilte in acht genomen. Daarna kon in het naburige buurthuis nog even worden nagepraat.

In de Delft op Zondag van 17 maart leest u het hele verhaal van Lina Feldmann-Stamm.

Meer over stolpersteine in Delft: https://www.delftopzondag.nl/nieuws/algemeen/89742/letterlijk-een-steentje-bijdragen-aan-het-vertellen-van-het-verhaal-
Tekst & Foto's: Esdor van Elten 

Afbeelding
Gunter Demnig
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Reni Linssen-Jeidels
Burgemeester Van Bijsterveldt
Titia Feldmann
Rabbijn Issachar ‘Izzy’ Tal van Kekem
Burgemeester Van Bijsterveldt bekijkt de steen