De Green Deal is ondertekend. Wethouder Huijsmans (2e van rechts vooraan) is tevreden
De Green Deal is ondertekend. Wethouder Huijsmans (2e van rechts vooraan) is tevreden

Gemeente Delft tekent Green Deal Autodelen II

Algemeen

DELFT - Minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat, staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat en wethouder Martina Huijsmans van de gemeente Delft tekenden deze week een Green Deal. Het doel van deze Green Deal is dat meer mensen een auto gaan delen.
De Green Deal Autodelen II is een driejarige samenwerking tussen 41 organisaties, waaronder de Rijksoverheid, twee provincies, zeven gemeenten, aanbieders van deelauto's belangenorganisaties en milieuorganisaties.

Wethouder Huijsmans:
"Het versnellen van het autodelen en het gebruik daarvan is van grote waarde voor onze toekomst. Autodelen leidt er toe dat er minder auto's in de openbare ruimte zijn en dat deze effectiever en bewuster gebruikt worden. Minder auto's biedt meer ruimte voor groen, lopen, recreatie, fietsen en openbaar vervoer. Autodelen is positief voor ruimte, luchtkwaliteit en leefbaarheid in Delft."

Naast het openbaar vervoer en de fiets is de deelauto een belangrijk alternatief voor de eigen auto. In Delft wordt al veel gebruik gemaakt van deelauto's. De wijk Hof van Delft en de binnenstad kennen op dit moment het hoogste aantal deelauto's en het hoogste gebruik in Delft. Een verdere verhoging van gebruik van deelauto's in Delft biedt kansen om de leefbaarheid in de wijken te verbeteren en de ruimte die auto's op straat in beslag nemen te beperken. De verwachting is dat er door meer deelgebruik, innovaties en alternatieven voor de auto in 2040 minder parkeerplaatsen nodig zijn door een lager autobezit. Eerst is er echter nog een stijging van het autobezit te verwachten. De gemeente Delft wil de deelauto in de woonwijken en de gebieden waar gebouwd wordt actiever inzetten en promoten.

Zie ook: www.delft.nl/wonen/parkeren-en-verkeer/autodelen.