Honderden mensen deden afgelopen woensdag bij DSC een poging om het wereldrecord cider drinken te verbreken (foto: Koos Bommelé)
Honderden mensen deden afgelopen woensdag bij DSC een poging om het wereldrecord cider drinken te verbreken (foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

Wereldrecordpoging cider proeven door DSC

Algemeen

Vorige week kon u in de Delft op Zondag lezen dat niet alle buurtbewoners even blij zijn met de festiviteiten rondom het jubileum van het Delftsch Studenten Corps (DSC). Ondanks diverse bezwaren mochten de geplande activiteiten gewoon doorgaan. Dus is er volop feest. Afgelopen woensdag vierden de studenten het 170-jarig bestaan ook met hun ouders tijdens een poging om het wereldrecord cider proeven te verbreken.

Door Esther Luijk

"Ja, waarom cider proeven?", begint student Joep de Jong lachend, medeverantwoordelijk voor de activiteiten rondom de ouderdag. "We zochten een leuke activiteit die we met een grote groep konden doen, en een wereldrecord verbreken is natuurlijk wel heel cool. Het huidige record staat nu op 255 deelnemers, dus dat moest zeker te doen zijn!"

Voorbereidingen
Er gingen heel wat zaken vooraf aan de daadwerkelijke wereldpoging. "Je moet aan veel eisen voldoen voordat die geldig wordt verklaard", vertelt Joep. "Zo moet alles gefilmd worden. We wilden eerst een afgevaardigde van het Guiness Book of World Records laten komen, maar dat werd heel erg duur. Door alles te filmen en op te sturen, kunnen we alsnog een poging doen. Daarnaast moeten er 12 onafhankelijke stewards zijn die toezicht houden of iedereen wel meedoet, moeten er ook twee onafhankelijke getuigen zijn en een cidersommelier die alles in goede banen leidt. Maar de belangrijkste spelregel is misschien wel dat iedereen tegelijkertijd moet proeven. We hebben drie ciders, dus het is een hele logistieke uitdaging om iedereen van cider te voorzien en dan ook nog te zorgen dat ze het niet al opdrinken voordat iedereen heeft." Er mag overigens een kleine foutmarge in de groep zitten, volgens Joep. "Zolang het aantal mensen dat niet meedoet of te vroeg proeft niet hoger is dan tien procent, zitten we goed!"

Voor dat laatste 'probleem' hebben ze echter een troef achter de hand in de vorm van cidersommelier Derk van Haastert. "We noemen het de zogenaamde Kijk, Ruik, Proef-methode", vertelt hij. "We gaan met z'n allen tegelijkertijd kijken, ruiken en proeven. Zolang iedereen aan het kijken en ruiken is, kunnen ze niet proeven, dus als het goed is drinkt iedereen dan op hetzelfde moment."

Geduld
Het duurt nog wel even voordat het studentencorps hoort of ze daadwerkelijk het record verbroken hebben. Bevestiging kan namelijk wel 12 weken duren. Joep heeft er echter alle vertrouwen in dat het goed is gegaan. "We moeten alles nog tellen, maar ik schat in dat er wel meer dan 600 mensen waren, dus het record is wat dat betreft ruimschoots verbroken. En we hadden in ieder geval een heel geslaagde Ouderdag."

De ouders van student Sjoerd zijn uit Culemborg afgereisd om bij de ouderdag aanwezig te zijn. "Ik vind het wel leuk om eens te zien waar mijn zoon zoveel tijd doorbrengt", vertelt moeder Els. "Ik heb vroeger zelf ook bij een vereniging gezeten en er is nog weinig veranderd!"

Andere activiteiten
De studenten willen naast hun ouders ook heel Delft bij hun jubileum betrekken. Zondag 22 juli organiseren zij daarom het foodtruckfestival Zaak vol Smaak op hun lustrumterrein aan de Tanthofdreef 3. "We willen juist ook de mensen uitnodigen die last hebben van ons, zodat we kunnen laten zien hoe mooi onze vereniging is!"