Alle patienten haalden de finish van de Via Gladiola
Alle patienten haalden de finish van de Via Gladiola

Patiënten maken meters tijdens Vierdaagse

Algemeen

In navolging van de Nijmeegse Vierdaagse zijn zeventien patiënten van het Reinier de Graaf ziekenhuis en van de inpandige revalidatieafdeling van Pieter van Foreest gestart met de Delftse Vierdaagse.

Zij liepen het parcours op een speciaal ingerichte 'Via Gladiola' in de gangen van het ziekenhuis, compleet met stempelkaarten, gladiolen en een enthousiast publiek. Directeur Bedrijfsvoering Stefan Kroese gaf het startschot. Gedurende vier dagen krijgen patiënten tijdens de Delftse Vierdaagse de kans om naar eigen kunnen mee te doen aan deze sportieve uitdaging. Tijdens het lopen worden zij begeleid door fysiotherapeuten en ergotherapeuten van Reinier de Graaf. De afstanden zijn verdeeld in stukken van 50 meter. Na elke 50 meter is er gelegenheid om uit te rusten. Zo kunnen ook minder fitte patiënten deelnemen.

De fysiotherapeuten en ergotherapeuten van Reinier de Graaf willen met dit initiatief laten zien dat bewegen tijdens de opname gezond én leuk is. Door in beweging te blijven kunnen patiënten het risico op complicaties tijdens en na de ziekenhuisopname namelijk aanzienlijk verminderen. Een van de begeleidende ergotherapeuten en medeorganisator van de Delftse Vierdaagse is Kristy Lamper: "Al na een dag in bed liggen gaat de conditie van een patiënt achteruit, bewegen is daarom belangrijk."

Eén van de deelnemende patiënten is de 88-jarige mevrouw Kok, die meeloopt op speciale antislipsokken: "Ik kon vannacht bijna niet slapen van de spanning. Ik ben geopereerd en heel blij dat ik daar goed uitgekomen ben. Daarom vind ik het fijn om mee te kunnen lopen, het geeft ook wat afleiding. Het lopen ging goed, wel met een beetje hulp van de fysiotherapeut. Ik ben zeker van plan om ook de rest van de week te lopen, als ik dan niet alweer uit het ziekenhuis ben."

!