Er gebeuren allemaal dingen die niet in de haak zijn op Camping Parcksight...
Er gebeuren allemaal dingen die niet in de haak zijn op Camping Parcksight...

Een blijmoedig drama in de buitenlucht

Algemeen

Bedrog, corruptie, geweld en machtsmisbruik als ingrediënten, maar toch een blijmoedige familievoorstelling opdienen. Het is mogelijk, volgens regisseur Guido Jonckers. In opdracht van JorisProductie regisseert hij van 20 tot en met 24 juni de openluchtvoorstelling 'Camping Parcksight' in het park van GGZ Delfland. De muziek wordt verzorgd door componist Guus Westdorp.

Vorig jaar vond voor het eerst een openluchtvoorstelling plaats in het park, vertelt Marian Ruijgers, onderdeel van de productiegroep. "Toen werd Shakespeares Midzomernachtdroom uitgevoerd. Zowel het publiek als de cast waren toen zo enthousiast dat we eigenlijk direct besloten dit jaar weer een voorstelling op te zetten."

Camping Parcksight
De voorstelling Camping Parcksight is een moderne bewerking van het stuk 'De Revisor', dat in 1836 geschreven werd door Nicolaj Gogol. In het originele stuk brengt een Russische Revisor een bezoek aan een zeer corrupt plaatsje. Een revisor werd door de tsaar het land ingestuurd om te controleren of alle steden zich wel aan de regels hielden. De inwoners van het plaatsje dat de revisor moet bezoeken weten wel dat de controleur op bezoek komt, maar weten niet hoe hij eruit ziet. Per ongeluk zien ze daarom een doodnormale herberggast voor de revisor aan, die de inwoners overladen met cadeaus om hem maar goed gestemd terug te laten keren naar de tsaar. De herberggast vertrekt uiteindelijk met alle rijkdommen en laat de corrupte inwoners achter in de waan het dreigende onheil te hebben afgewend. Echter staat dan ineens toch de echte revisor op de stoep...

"Camping Parcksight is een zelfde gegeven", zegt Jonckers. "Het gaat over een aantal campinggasten die samen met de campingeigenaar het plan hebben opgevat om er een villapark te bouwen, wat helemaal niet mag. Er komt een hoge ambtenaar uit Den Haag op bezoek om te kijken of alles wel volgens de regels verloopt op de camping. In plaats van de hoge ambtenaar leggen ze echter een berooide oude musicalster in de watten, met alle gevolgen van dien. De muziek van Guus is geïntegreerd met de voorstelling, waardoor het een prachtig geheel wordt"

Gelaagdheid
De voorstelling is leuk voor de hele familie, volgens de regisseur. "Kinderen zien een vrolijk blijspel, met mooie muziek en leuke liedjes. Volwassenen zien hopelijk wat meer de gelaagdheid van het stuk. Dat, hoewel het verhaal al bijna 200 jaar oud is, het door de jaren heen altijd relevant is gebleven. Alle inwoners van de camping staan voor iets dat er mis is in deze wereld; omkoping, machtsmisbruik, fraude, noem maar op. De wereld draait om macht en geld, dat was in 1836 zo, en dat is nu zo."

GGZ
JorisProductie is een initiatief van twee medewerkers van de zorginstelling GGZ Delfland: Janet Buijteweg en Jasper de Haan, inmiddels aangevuld met een aantal collega's en vrijwilligers. De GGZ en haar cliënten spelen dan ook een grote rol bij de totstandkoming van de voorstelling. Zo organiseren ze vooraf aan de voorstelling voor geïnteresseerden een diner. "Cliënten hebben gewerkt aan de vormgeving en de rekwisieten", vertelt Ruijgers. "We ervaren helaas nog altijd dat er veel onbegrip bestaat over psychiatrische patiënten. We hopen dat onbegrip met deze voorstelling, doordat de mensen bijvoorbeeld alleen al op het terrein van de GGZ zijn, een beetje weg te nemen."

Meer info en kaarten via www.jorisproductie.nl.