Werken van respectievelijk Shahaila Winklaar en Trees van der Voort (onder).
Werken van respectievelijk Shahaila Winklaar en Trees van der Voort (onder).

Nieuwe 'Artists in the Spotlight' in de Kunstsuper Delft

Algemeen
DELFT - Kunstsuper Delft heeft momenteel de kunstenaars Shahaila Winklaar en Trees van der Voort in het zonnetje gezet, op z'n Engels gezegd 'in the Spotlight'.

In de Kunstsuper aan het Sint Agathaplein 4 zijn de werken gedurende langere tijd te bezichtigen.
Shahaila Winklaar is artist-designer, geboren en getogen in Nederland met Antilliaanse ouders. Ze studeerde in 2008 af aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam met portretten met stevige, zwarte lijnen. Aanvankelijk waren haar werken vooral abstracties van machtige mensen, maar in het afgelopen decennium neemt haar dubbele culturele erfgoed een steeds belangrijker plaats in haar werk in. De kijker ontdekt geabstraheerde meesterwerken van zeventiende-eeuwse schilders, zoals Johannes Vermeer tot aan precolumbiaanse grottekeningen van haar voorouders. Zoals ze het zelf verwoordt: "Met mijn kunst wil ik kunstliefhebbers anders laten kijken naar de klassieke kunstwerken, anderzijds maak ik graag mensen die nog niet bekend zijn met kunst enthousiast op een toegankelijke manier. Dat doe ik als beeldend kunstenaar en als museumdocent in het Mauritshuis in Den Haag en museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam." Kijk voor meer informatie op www.winklaar.exto.nl.
De tweede kunstenaar heet Trees van der Voort, die zich al sinds de jaren tachtig bezig houdt met tekenen en schilderen en fotografische vormgeving. Ze studeerde in 1994 af aan de Koninklijke Academie voor Beeldende kunsten in Den Haag als Fotografisch Vormgever. Sinds tien jaar is zij actief in beeldhouwen, in onder andere de materialen speksteen, albast en opaal. Bij het proces van beeldhouwen en vormen zijn vier verschillende stadia te herkennen: eerst het ontdekken van de mogelijkheden van de steen, door middel van voelen en kijken. Daarna het grove werk met beitel en houten hamer, waarbij nieuwe inzichten ontstaan. Vervolgens het verfijnen door middel van raspen en vijlen. En dan volgt uiteindelijk de afwerking: schuren, polijsten en afwerken met bijenwas. Al werkende ontstaat bij Trees van der Voort een soort magie, omdat de tinten en structuren tot leven komen. Inmiddels werkt Trees van der Voort ook met het materiaal brons, en tevens in opdracht.
Op www.beelderijen.nl vindt u een impressie van haar werk. De toegang is steeds gratis.

Afbeelding