Voorzitter Hans Mostert regelt samen met andere vrijwilligers dat het voedsel op de juiste uitdeelplekken terecht komt
Voorzitter Hans Mostert regelt samen met andere vrijwilligers dat het voedsel op de juiste uitdeelplekken terecht komt

Positieve trend doet zich voor bij Voedselbank Delft

Algemeen

Afgelopen jaar is het aantal uitgedeelde pakketten bij Voedselbank Delft gedaald met 9 procent. Dat blijkt uit het jaarverslag van de Voedselbank, dat vorige week naar buiten kwam. Een positieve ontwikkeling, noemt voorzitter Hans Mostert de daling, die zich ook al, zij het in lichtere mate, in 2016 voordeed.

Door Esther Luijk

Het aantal uitgedeelde pakketten in Delft daalde van 20.591 in 2016 naar 18.695 in 2017. In 2015 liet zich ook al een lichte daling meten.

Aantrekkende economie
De fikse daling van 2017, die overigens niet alleen in Delft maar landelijk te zien is, is volgens Mostert te verklaren door de aantrekkende economie. "Het duurt even voordat onze doelgroep daarvan profiteert, maar je ziet wel er verandering plaatsvindt. Meer mensen vinden weer een baan en hoeven dan geen gebruik meer te maken van de Voedselbank. Je ziet dat veel ZZP'ers, die in de problemen raakten tijdens de economische crisis, weer volop werk hebben. Deze mensen maken steeds minder gebruik van onze diensten, en dat is positief." Of de trend zich in 2018 door zal zetten, durft Mostert niet te zeggen. "Het is heel moeilijk te voorspellen. Het verloop bij de Voedselbank is enorm. Er komen continue nieuwe klanten bij maar er vertrekken ook steeds weer mensen. Wel zien we dat we in de eerste maanden van 2018 ongeveer evenveel pakketten hebben uitgedeeld als in dezelfde maanden van vorig jaar. Daarop gebaseerd, zou ik dus zeggen dat het aantal pakketten dit jaar ongeveer hetzelfde zal blijven in 2018."

Meer langgebruikers
In het jaarverslag van de Voedselbank zijn nog meer opvallende cijfers te vinden. Hieruit blijkt dat lang niet iedereen profiteert van het economisch goedlopende Nederland. Zo is te lezen dat het aantal 'langebruikers', mensen die langer dan 36 maanden gebruik maken van de Voedselbank, wederom is toegenomen. "We weten helaas niet goed hoe het komt", vertelt Mostert. "Het is een vaste kern die blijft komen. In principe is de regel dat klanten maximaal drie jaar gebruik mogen maken van de Voedselbank." Die drie jaar is gekoppeld aan de Wsnp, een wettelijke regeling die het mogelijk maakt om na 36 maanden weer schuldenvrij te zijn. Mostert: "In theorie zou het dus zo zijn dat mensen met schulden, die daarom bij de Voedselbank lopen, er na drie jaar geen gebruik meer van hoeven te maken, maar in de praktijk blijkt het anders. Die maximale termijn is daarom een rekbaar begrip bij ons, we sturen niemand weg."
In het nieuwe jaar wil Voedselbank Delft gaan uitzoeken hoe het komt dat er steeds meer langgebruikers komen. "Er ligt een plan om in gesprek te gaan met bijvoorbeeld schuldhulpverleners. Zodra we de oorzaak weten, kunnen we er misschien iets aan doen."

Kinderen
Opvallend is ook dat, hoewel het aantal huishoudens afneemt, het aantal kinderen dat afhankelijk is van hulp van de Voedselbank, gelijk blijft. "Daaruit kunnen we dus de conclusie trekken dat gezinnen steeds groter worden. Er komen klanten met vijf of zes kinderen bij ons langs. Dat is steeds minder een uitzondering."

Voor die kinderen worden daarom ook steeds vaker extraatjes geregeld. "We zetten ons op veel gebieden in voor de kinderen, niet alleen op het gebied van voedsel. Zo zoeken we sponsors voor de schoolspullenpas, waarmee kinderen nieuwe schoolspullen kunnen kopen. Moeders met pasgeboren baby's kunnen een babybox ophalen, vol handige spulletjes. En ook met Sinterklaas, Kerst en vakanties pakken we uit voor ze. Het is jammer dat het noodzakelijk is, maar wel fijn dat het kan, met hulp van onze sponsors."

Vrijwilligers gezocht
De aantrekkende economie heeft overigens niet alleen gevolgen voor de klanten van de Voedselbank. "We merken het ook aan de hoeveelheid vrijwilligers die bij ons werken", zegt de voorzitter. "Steeds vaker vinden zij een vaste baan en hebben ze geen tijd meer voor vrijwilligerswerk. Vrijwilligers doen hier werkervaring op en dat wordt vaak gewaardeerd door werkgevers. Natuurlijk juichen we het alleen maar toe dat ze weer een betaalde baan vinden, maar bij ons zorgt het wel voor knelpunten af en toe. We kunnen dus zeker wat nieuwe helpende handen gebruiken!"

Meer informatie
Meer informatie over Voedselbank Delft is te vinden op de website, www.voedselbankdelft.nl. Daar is ook het gehele jaarverslag van zowel 2017 als voorgaande jaren te lezen. Mensen die interesse hebben om vrijwilliger te worden kunnen op de website de openstaande vacatures vinden.