De N470 moet een schone weg worden. (Foto: PR)
De N470 moet een schone weg worden. (Foto: PR)

Concurrentiegerichte dialoog: samen werken aan duurzaamheid

Algemeen

Concurrentiegerichte dialoog: het is het soort van jargon waar u als lezer waarschijnlijk niet gelijk gelukkig van zult worden, maar effectief en duurzaam is het wel.

De provincie Zuid-Holland heeft deze relatief nieuwe aanbestedingsvorm het afgelopen jaar ingezet om samen met aannemers tot unieke innovaties te komen bij de aanleg en het onderhoud van de provinciale wegen N211 en N470. In de huidige aanbestedingspraktijk gaat de opdracht vaak naar de aannemer met de laagste prijs waarbij er nauwelijks ruimte is voor innovatieve oplossingen, samenwerking met andere partijen of voor het optimaliseren van het ontwerp. Zuid-Holland besloot het daarom anders te doen. Door als provincie gelijk vanaf het begin intensief, één-op-één in gesprek te gaan met de betrokken aannemers en alle partijen te stimuleren om buiten de eigen kaders te denken en samen te werken met andere innovatieve bedrijven, zullen de N211 en de N470 straks voorbeelden zijn van schone wegen die niet alleen energiebesparend zijn, maar zelf ook energie opwekken. De wegen zullen daarmee een belangrijke bijdrage leveren aan de doelstelling van de provincie Zuid-Holland om in 2035 CO2-neutraal te zijn. Voordeel van deze op dialoog gerichte manier van werken is ook dat de provincie geen te lage of juist onhaalbaar hoge eisen stelt aan de aannemers en partijen gezamenlijk kunnen definiëren in welke mate innovaties effectief zullen zijn voor de gewenste CO2-besparingen en wat die innovaties mogen kosten. Van de eindresultaten wordt iedereen blij, ook u als omwonende en gebruiker van deze wegen. Geluidsarm asfalt, energie-opwekkende geluidsschermen, slimme verkeerslichten, verlichting die aangepast wordt aan de verkeersintensiteit, zonnepanelen in lantaarnpalen: goed voor het klimaat, goed voor de economie, goed voor u. Concurrentiegerichte dialoog: ik kan het iedereen aanraden.

Deze column is onderdeel van een serie rond 'De N470 geeft energie' van de Provincie Zuid-Holland. Wilt u meer weten over het project of heeft u een vraag of opmerking? U kunt terecht bij omgevingsmanager Jiri Beijer, j.beijer1@pzh.nl of een kijkje nemen op www.n470geeftenergie.nl.