De voorzitters van de drie Delftse Lionsclubs: Kees Willemse, Eric Boer en Paul Mekking (v.l.n.r.).
De voorzitters van de drie Delftse Lionsclubs: Kees Willemse, Eric Boer en Paul Mekking (v.l.n.r.).

Hulp van Lions ook 100 jaar na oprichting nog noodzakelijk

Algemeen

DELFT – Het is dit jaar precies honderd jaar geleden dat Melvin Jones in Chicago een groep zakenmensen bijeenbracht om minderbedeelden te helpen. De drie Delftse Lionsclubs vieren binnenkort het 100-jarig jubileum van de Lions.

Na het initiatief van Melvin Jones ontstonden wereldwijd 46.000 Lionsclubs met 1,4 miljoen leden. Daarmee is dit werelds grootste vrijwilligersorganisatie. Nederland telt 435 Lionsclubs. Drie daarvan bevinden zich in Delft: Lions Club Delft, Lions Club Delft Princestad en Lions Club Antoni van Leeuwenhoek. Delft op Zondag spreekt aan de vooravond van dit jubileum met de drie voorzitters van de lokale serviceclubs: Eric Boer van Lions Club Delft, Kees Willemse van Delft Princestad en Paul Mekking van Antoni van Leeuwenhoek. Dat zij samen aan één tafel zitten, is tamelijk uniek. Meestal organiseren de clubs hun eigen acties. Omdat ze alle drie een eigen karakter hebben, en omdat het eenvoudiger is acties te organiseren in iets kleinere gezelschappen. "Maar omdat Lions nu alweer een eeuw bestaan, vinden we het mooi om nu gezamenlijk iets te doen voor de gemeenschap", zegt Eric Boer.

Niet anders
Dat was in 1917 in de tijd van Melvin Jones nodig, maar anno 2017 is het niet anders. "En nog steeds is er een grote groep mensen die het belangrijk vindt zich in te zetten voor de maatschappij", zegt Boer. Dat doen ze allemaal vrijwillig, merkt Mekking op. "Niets van de opbrengsten van onze acties blijft binnen de organisatie hangen. Ook reiskosten worden nooit gedeclareerd."

De drie Delftse Lions Clubs zijn verschillend, maar over één aspect zijn de drie presidenten het eens: het dienen van de maatschappij in de context van een vriendenclub is toch wel het mooiste dat er is. De combinatie van het nuttige en het aangename. "Zo organiseren we jaarlijks een wijnproefactie voor een goed doel", zegt Kees Willemse. "Dat is niet alleen erg leuk om te doen, maar het leverde ook nog eens 15.000 euro. Lidmaatschap van een Lionsclub levert je bovendien een netwerk op in je eigen stad."

Jubileum
Het idee van samen en op een leuke manier iets doen voor een goed doel, komt ook terug in het komende jubileum. De drie clubs werken zich op 3 september op de Markt tijdens een spinning-event in het zweet om geld in te zamelen voor de Vakantiebank Delft. Met de opbrengst van een galadiner, op 16 september in het Armamentarium, hopen ze een nieuwe en grotere koelwagen voor de Delftse Voedselbank te kunnen aanschaffen. Eerder die dag gaan ze klusjes doen voor de kinderboerderij en waterspeeltuin van Stichting Buytendelft en gaan ze aan de slag in een verzorgingshuis.

Van deze tijd
Lions bestaan wereldwijd al honderd jaar, maar zijn nog helemaal van deze tijd, benadrukken de presidenten. "We staan met beide benen in de maatschappij. Juist omdat we qua samenstelling zo divers zijn", zegt Eric Boer. En de behoefte aan hulp is er nog altijd. "Alleen al in Delft zijn er bijna vijfhonderd huishoudens die wekelijks gebruik maken van de diensten van de Voedselbank", weet Kees Willemse. Zal hun hulp ooit overbodig zijn? Ze verwachten van niet. "Elke samenleving heeft mensen die zich redden en mensen die hulp nodig hebben", zegt Mekking. Dat zal zo blijven. "Iets als een ideale wereld, waarin iedereen zelf het hoofd boven water houdt, geloof ik niet zo in."
Deelnemers voor het spinning-event en het galadiner en andere sponsors voor de jubileumacties zijn van harte welkom om een steentje bij te dragen. Meer informatie is te vinden op de website www.lionsactiesdelft.nl.