Deborah Post (centraal) tekent de overeenkomst.
Deborah Post (centraal) tekent de overeenkomst.

BIJendiner levert prachtig resultaat op voor Honey Highway

Algemeen

Organisator van het Bijendiner en Honey Highway-onderneemster Deborah Post bracht onlangs voor de 10e editie van het Bijendiner ruim 100 gasten bij elkaar aan tafel in het restaurant van Op Hodenpijl in Schipluiden.

De avond, met als thema 'Het Nationaal Bijengezondheid Actieprogramma gaat iedere burger aan', heeft al een prachtig eerste resultaat opgeleverd: een partnership tussen Dutch Flower Group en Honey Highway.

Het programma van het 10e Bijendiner ging van start met een rondleiding over de Levende Buitenplaats Op Hodenpijl, langs de bijenvolken, moestuin, koeien, varkens, 200 kippen, kiemkas, appels- en notenbomen. Daarna volgde er het diner en een avondprogramma met sprekers en een paneldiscussie. Alles met één doel: na de overheden en grote bedrijven (ProRail) die hun grond beschikbaar stellen voor het inzaaien van streekeigen bloemzaden, spreekt Honey Highway nu ook bedrijven in de regio aan. Wie heeft er een hoek schrale grond voor Honey Highway beschikbaar om in te zaaien? Wie wil er ondersteuning bieden aan het initiatief als supporter? Deze vragen werd gesteld aan landeigenaren, directeuren, ondernemers, lokale service-organisaties, natuurorganisaties en uiteraard alle andere enthousiaste mensen in het kerkje van Op Hodenpijl.

Gespreksleider Felix Rottenberg daagde daarna Roald Lapperre (Directeur Ministerie van Infrastructuur en Milieu) Hans Middendorp (Hoogheemraad Delfland) en Donald Broekhuizen (projectleider A4, N211 van Provincie Zuid-Holland) in een paneldiscussie uit om gedetailleerd hun samenwerking met Honey Highway toe te lichten. Alle drie de heren gaven toe dat het initiatief Honey Highway hun ogen heeft geopend. Unaniem benoemden zij Honey Highway als innovatief, alsmede een initiatief dat mensen weer in contact brengt met hun omgeving. "Inwoners vragen zelf al om Honey Highway!"

"Hier kon ik alleen maar van dromen", zei Deborah Post.

Honey Highway is een initiatief waarbij de bermen van Rijkswegen, Provinciale wegen, stroken langs spoorrails en waterdijken ingezaaid worden met Honey Highway zadenmix: een meerjarig streekeigen wilde bloemenzaad afgestemd op de grondsoort zodat er een natuurlijk evenwicht ontstaat. Hierbij is het belangrijk dat er voor een zolang mogelijke periode voedsel; stuifmeel en nectar te verzamelen is voor bijen, zodat goed overwinteren mogelijk is. Met als doel het behouden van inheemse wilde bijen en Nederlandse honingbijen in Nederland.