Wie wil testen hoe betrouwbaar zijn pokerface is, kan meedoen aan de voorrondes van het Nederlands Team Kampioenschap Poker.
Wie wil testen hoe betrouwbaar zijn pokerface is, kan meedoen aan de voorrondes van het Nederlands Team Kampioenschap Poker.

Pokerface en wiskundeknobbel gouden combinatie tijdens een potje poker

sport

DELFT – Naast populaire sporten, waar hele volksstammen zich mee bezighouden, zijn er ook diverse minder bekende sport- en spelactiviteiten. Weliswaar beoefend in kleinere kring, maar daarom niet minder leuk. Daartoe behoort ook het kaartspel poker, dat in Delft onder meer door student Freek de Kok en zijn vrienden beoefend wordt.

Freek de Kok houdt al sinds zijn kindertijd van bord- en kaartspelen. In eerste instantie de bekende bordspelletjes in huiselijke kring in Voorburg waar hij opgroeit. Eenmaal op de middelbare school legt hij zich meer en meer toe op het schaakspel. Tegelijkertijd krijgt hij samen met zijn vrienden steeds meer interesse voor kaartspelen. Rikken en toepen zijn maar klein bier volgens Freek en zijn vriendenschaar: de heren gaan gelijk voor het echte werk en verdiepen zich in het edele pokerspel. Dat stopt niet, wanneer de scholieren eindexamen doen in 2013 en uitwaaieren naar verschillende opleidingen. Freek kiest voor technische bedrijfskunde aan de Haagse Hogeschool in Delft en betrekt een studentenkamer in de Prinsenstad. Nog regelmatig treft hij zijn oude schoolkameraden voor een potje poker.

Wiskunde
Wat vindt Freek nu precies zo leuk aan pokeren? "Ik houd me graag bezig met wiskunde, heb een zogenaamde wiskundeknobbel. Bij poker is een redelijk wiskundig inzicht een belangrijk hulpmiddel, samen met enige kennis van statistiek. Je moet snel kunnen rekenen om in te schatten welke kans je maakt met de kaarten die jij in je hand hebt tegen de andere spelers." Het bluffen is een bekend onderdeel binnen het pokerspel. Freek is zelf niet zo van het blufpoker: "Als je met wiskundig inzicht speelt en snel kunt berekenen en inschatten welke handen met kaarten je tegenstanders hebben, hoef je niet echt te bluffen." Maar, bekent hij: "Als je goed kunt bluffen en een pokerface hebt, is dat een waardevol bezit waar je zeker tijdens een toernooi heel ver mee kunt komen." Freek heeft ook wel eens online poker gespeeld: "Best leuk om te doen, maar ik heb er door mijn studie en stage haast geen tijd meer voor. En als ik wat spaarzame vrije tijd heb, besteed ik die liever aan mijn vrienden en poker ik gewoon met hen."
Voorronde
Freek en zijn maten geven zich in 2015 voor de gein op voor een voorronde van het Nederlands Team Kampioenschap Poker (NTKP) in Den Haag. Dat bevalt de jongemannen zo goed, dat ze zich opnieuw inschrijven voor een NTKP-voorronde in het eerste weekend van oktober van dit jaar. Deze wordt gehouden in Stadscafé de Waag. Per ronde zijn er acht spelers aan tafel. Onder hen die als eerste vijf eindigen worden punten verdeeld. Freek kijkt er met gemengde gevoelens op terug: "Een lid van ons team kwam maar liefst drie uur te laat en kon nog maar aan één ronde meedoen. Zelf had ik bij de eerste ronde, waaraan ik namens ons team meedeed, de tweede plaats en bij de tweede ronde de eerste plek. Bij de laatste ronde ging het mis. Onze tegenstanders gingen behoorlijk agressief en dwingend spelen en dat bracht mij en de andere teamleden uit ons evenwicht. Zodoende hebben we als team de volgende ronde niet bereikt. Jammer, maar we hebben het wel leuk gehad en willen graag nog eens onze kans grijpen tijdens een andere voorronde."
Kansen genoegd voor pokeraars in Delft en omgeving: op zaterdag 5 november is er om 19.30 uur een voorronde in de Noviteit aan de Kloosterlaan 33 in Monster en op zaterdag 19 november om 20.00 uur bij de SBS Bridgeschool aan de Kerketuinenweg 2 in Den Haag. Kosten voor deelname bedragen 12,50 euro. Meer informatie: www.onkpoker.nl.