De Italiaanse componist Don Lorenzo Perosi componeerde zijn Requiem in 1898. Hij trad hiermee in de voetsporen van beroemde componisten als Mozart en Fauré.
De Italiaanse componist Don Lorenzo Perosi componeerde zijn Requiem in 1898. Hij trad hiermee in de voetsporen van beroemde componisten als Mozart en Fauré.

Muziek, Museumnacht en nog meer moois in Maria van Jessekerk

Algemeen

DELFT - De Maria van Jessekerk is meer dan een kerk. Naast de gebruikelijke kerk-activiteiten staat er elk jaar nog veel meer bijzonders op het programma. Met een keur aan activiteiten weet de kerk zeer verschillende groepen tot een kerkbezoek te verleiden.

Zo was er vorige maand een orgelconcert van de Franse toporganist Pierre Pincemaille, waarvoor liefhebbers uit het hele land naar Delft kwamen. De Mariahulde, vorig weekend, trok vierhonderd bezoekers. "Onder hen ook meerdere mensen van buiten Delft, zoals een aantal Westlanders", vertelt Eddie van den Engel van de Maria van Jessekerk. "Ik denk dat we daar in Delft best trots op mogen zijn."
Volgend weekend, op zondag 6 november, staat weer iets totaal anders op het programma. Dan zingt een groot mannenkoor het beroemde requiem van Perosi. Een prachtig stuk, benadrukken Eddie van den Engel en Rob Pieterse. "Het geeft een mooie sfeer van gedenken en afscheid nemen", zegt Van den Engel. "Maar het wordt nauwelijks nog gezongen", voegt Pieterse eraan toe. "Terwijl het een enorm goed muziekstuk is. Het past goed bij de maand november, die in katholieke kringen onder meer vanwege Allerheiligen en Allerzielen bekend staat als maand waarin de overledenen worden herdacht. En ook het requiem van Perosi leent zich er goed voor om even stil te staan bij overleden dierbaren." De muziek wordt verzorgd door de vaste organiste Petra Veenswijk.
Zaterdag 28 november iets heel anders in de Maria van Jessekerk. Dan doet men voor de tweede keer mee aan de Museumnacht. Bezoekers van dit event kunnen dan tussen 20.00 en 23.00 uur een rondleiding krijgen door de kerk. "Dat was vorig jaar een groot succes. We kregen enorm leuk publiek binnen en de vijf vrijwilligers zijn de hele avond in de weer geweest om hen van alles over de kerk te vertellen", weet Pieterse nog. Ook tijdens Lichtjesavond, op dinsdag 13 december, staan de deuren van de kerk aan de Burgwal 20 wagenwijd open. Tijdens de vorige Lichtjesavond brachten 2500 mensen een bezoek aan de Maria van Jessekerk. Velen van hen staken hier een kaarsje op. Vrijwilligers van de kerk waren aangenaam verrast door het hoge aantal bezoekers. Kijk voor meer informatie en een uitgebreid programma op www.rkdelft.nl/mariavanjessekerk.