Wat ik zeggen wil

vaste rubrieken

Wonen in Delft
DELFT - Vorige week zondag stonden maar liefst drie artikelen in de krant over wonen in Delft. Onder meer twee artikelen van redacteur Henk de Kat, over de nieuwe Delftse woonvisie. Ik wil wel wat kanttekeningen maken bij de nieuwe woonvisie voor de periode 2016-2023. Volgens de woonprofessor gebeurt het in meer steden. Niet zo vreemd als de gemeenten steeds meer verantwoording krijgen en niet de centen hebben om het te betalen. De eens zo sociale, rode (PvdA-)gemeente draait nu met de huidige wethouder, dat blad volledig om door de armlastigen naar de buurgemeenten te verwijzen. Alsof die het geld wel hebben. Het klinkt een beetje als: Weg met al die steuntrekkers en mensen met schulden/problemen. Als onderdeel van een klankbordgroep voor de Adviesraad Sociaal Domein (ASD), voorheen Wmo-raad) voor de OGGZ, zijn we al een aantal maanden bezig met een advies voor dit beleid. Nog geen reactie gelezen op het advies richting gemeente, maar ik lees wel in de krant dat er een definitief 'ja' wordt verwacht in de gemeenteraad binnenkort. Voor de nota 'Verwarde Personen', die binnenkort uitkomt, krijgt de ASD 2 weken (!) om advies te geven. Dat huurders inspraak zouden hebben is natuurlijk allang geen feit meer. Dat gevoel hebben bestuurders in Delft allang om zeep geholpen. En volgens Vestia, aan de leiband van, zouden bewonerscommissies geen animo hebben om mee te praten. Zijnde lid van de Huurdersraad-Vestia ben ik niet benaderd. Ik kreeg maanden geleden uit de mond van een sociaal beleidsmedewerker toegesnauwd dat 'jullie gelukkig geen bewonerscommissie hebben'. Zeg dan gewoon eerlijk dat inspraak niet wordt geduld en meepraten alleen voor de gefortuneerden is. P.S. Gaat Delft nu nog vluchtelingen opnemen? Of alleen als ze zich een dure koopwoning kunnen veroorloven.

M.J.A. Rust – Delft
 

Nieuwe burgemeester
DELFT - Oh, oh wat gaat het toch geweldig met Delft, zoveel energie: de kracht van Delft. Dat is toch wel het beeld dat uit het interview met de nieuwe burgemeester opdoemt, in de Delft op Zondag van 23 oktober. Ik hoop dat de burgemeester in haar eerste 100 dagen ook gaat praten met Delftenaren die hun ideeën tegengewerkt en gesaboteerd zagen worden door de Delftse politiek en de ambtenaren. Mevrouw Van Bijsterveldt, gaat u ook eens praten met Walter Getreuer, die Serpo wel in Delft wilde houden, maar daarvoor geen kans kreeg. Ga eens praten met de mensen van hotel Leeuwenbrug en Dansschool Wesseling over hun ervaringen over het realiseren van hun plannen. Om nog maar te zwijgen van de mensen bij veel gesloten buurthuizen, die geen enkele echte medewerking mochten ontvangen van de gemeente(ambtenaren) bij hun initiatieven om buurt en wijkvoorzieningen te redden.
Al die tegenwerkte plannen hebben tot een duidelijke verschraling van Delft geleid. Nee, voor de nieuwe burgemeester is er nog veel werk te doen om het gemeentelijk apparaat meer 'Delftenaarvriendelijk' te maken...

Ernst Neher, Delft