Patrick van Mil ziet Het Straatje vertrekken richting Rijksmuseum. (foto: Marco Zwinkels)
Patrick van Mil ziet Het Straatje vertrekken richting Rijksmuseum. (foto: Marco Zwinkels)

Delft ziet ‘Het Straatje’ met gemengde gevoelens gaan

Algemeen

Museum Prinsenhof Delft neemt met dankbaarheid en trots afscheid van Het straatje van Vermeer. De tentoonstelling rondom het meesterwerk trok in de afgelopen maanden ruim 56.000 bezoekers, een absoluut record.

"Het doet natuurlijk ook een beetje pijn om het te zien vertrekken", zegt Patrick van Mil, directeur van het museum. "Het was geweldig om Het Straatje hier te hebben, zo dicht bij de plek waar Vermeer het geschilderd heeft."

Opvallend was de grote belangstelling uit Delft zelf, goed voor zo'n 15 procent van het totaal. "Dat zegt een hoop over hoe het hier is beleefd", meent Van Mil. "Delft is weer een echte Vermeerstad geworden. En dat blijft het ook, dankzij de nieuwe Vermeerlocatie aan de Vlamingstraat en de interactieve Vermeerwandelroute." 

Delftse ondernemers, de Gemeente Delft en andere culturele instellingen haakten succesvol aan door het aanbieden van arrangementen en culturele festiviteiten rondom Vermeer. Daardoor was het volgens betrokken merkbaar drukker in de stad. De meeste bezoekers waren dagjesmensen uit eigen land, gevolgd door toeristen uit met name Noord-Amerika, Engeland, België en Frankrijk.

De tentoonstelling Vermeer komt thuis was afgelopen zondag voor het laatst te zien.