Ook in Delft wordt komende jaren fors geïnvesteerd.
Ook in Delft wordt komende jaren fors geïnvesteerd.

Delft profiteert mee van miljardeninvestering

Algemeen

Premier Mark Rutte heeft woensdag in het bijzijn van de Delftse burgemeester Bas Verkerk en wethouder Ferrie Förster het investeringsprogramma 'Investeren in Vernieuwing' ontvangen.

Het investeringsprogramma heeft als doel de economie in het dichtstbevolkte gebied van Nederland te laten groeien, te vernieuwen en te verduurzamen. Het programma is opgesteld door de Metropoolregio Rotterdam Den Haag, de Economische Programmaraad Zuidvleugel, de Provincie Zuid-Holland, Holland Rijnland en Drechtsteden en brengt een investering met zich mee van tussen 12 en 15 miljard euro over de komende tien jaar.

"Het is mooi dat we met de gehele regio, van Leiden tot Dordrecht, een investeringsagenda hebben kunnen maken", reageert wethouder Förster. "Het doel is het creëren van meer werkgelegenheid voor álle inwoners uit de regio. Zuid-Holland is in potentie wereldtop als het gaat om voedsel, robotica, bioscience, maritiem en transport. Daarin investeren is investeren in kennis, klimaatbestendigheid en kwaliteit van leven. Met het investeringsprogramma roepen we het Rijk en andere partijen op om daaraan mee te doen."

Ook in Delft wordt fors geïnvesteerd, omdat de regio de impact van Delft erkent: de technologie uit Delft maakt de overgang naar een duurzame Next Economy voor de regio mogelijk. Naar verwachting zal dit tussen de 25.000 en 50.000 banen in de regio opleveren; veel Delftenaren zullen daarvan profiteren.

Ruim 40 projecten
De gemeente Delft heeft met haar partners de TU Delft en TNO actief meegewerkt aan het investeringsprogramma en bevat ruim 40 projecten die binnen de gemeente Delft liggen. Concreet gaat het dan om de fieldlabs als Green Village, RoboValley, Dutch Optics Centre, bedrijfsverzamelgebouwen en laboratoria, capaciteitsvergroting voor het autoverkeer en fietsverkeer op de campus, verbetering van het OV-netwerk naar Den Haag Zuidwest, Oostland en Noordrand Rotterdam en twee bruggen over de Schie. De komende jaren gaan de gemeente en haar partners een deel van de investeringsruimte richten op deze projecten.

Het zijn ook allemaal projecten die passen in het rapport van Wim Deetman, Delft, Parel in de Randstad, het uitvoeringsprogramma Nieuw Elan en de Kadernota 2016; projecten die bijdragen aan een attractieve, duurzame en bereikbare regio, en die inspelen op de economische transitie en mogelijkheden tot werkgelegenheidsgroei.