Kirsten, Fabiënne, Ayla, John van Diggele, Jeroen de Bruin, Nicole en Anouk (v.l.n.r.) poseren met gepaste trots bij de beplakte bank. Onder: Miriam (links) en Simone. (foto: Jesper Neeleman)
Kirsten, Fabiënne, Ayla, John van Diggele, Jeroen de Bruin, Nicole en Anouk (v.l.n.r.) poseren met gepaste trots bij de beplakte bank. Onder: Miriam (links) en Simone. (foto: Jesper Neeleman)

Duizenden stukjes plakken als tegelprestatie voor steun van ondernemers

Algemeen

DELFT – Een groepje scholieren van SC Delfland was afgelopen tijd druk met het beplakken van een social sofa. Het kostte ze letterlijk bloed, zweet en tranen, maar de klus is geklaard. Ondernemersfonds Buitenhof is blij met hun inzet.

Leerlingen van de school doen mee aan het internationale uitwisselingsprogramma 'It's my life, it's my choice'. Daarbij horen reisjes naar landen in en zelfs buiten Europa. En dat kost geld. Dus klopte de school onder meer bij Ondernemersfonds Buitenhof aan. Die wilde wel een financiële bijdrage leveren, maar wel als de leerlingen ook eens wat terug wilden doen.

Veel ouderen
"In ons winkelcentrum aan de Vrijheidslaan in Buitenhof komen veel ouderen", vertelt Jeroen de Bruin, voorzitter van Ondernemersfonds Buitenhof. "Zij bleken het weleens zwaar te vinden om – bijvoorbeeld - vanuit de Vijverhof hierheen te lopen en meteen weer terug te wandelen. Ze misten een plekje waar ze even konden uitrusten."
Dus kocht het Ondernemersfonds een bank die zich daar prima voor leent. Het gloednieuwe meubel moest alleen nog helemaal beplakt worden met mozaïek. Dat wilden de leerlingen van SC Delfland wel doen. "Ze zaten hier in tussenuurtjes en op vrije dagen soms uren achter elkaar te plakken", vertelt docent John van Diggele, tevens coördinator van het uitwisselingsproject. Als we maandagmiddag het bijna-eindresultaat in het technieklokaal van SC Delfland aan de Juniusstraat komen aanschouwen, lopen de schattingen van het totale aantal plakuren uiteen van 500 tot 50 uur. De waarheid ligt wellicht in het midden.

Het fanatiekst
Juf Nicole bleek het fanatiekst en zat soms uren achtereen tegeltjes te verknippen en te plakken. Dat is best bewonderenswaardig. Eraan beginnen was namelijk steeds best leuk, blijkt uit de verhalen van de leerlingen. "Maar dan dacht je meestal alweer gauw: volgende keer gaan we weer verder", herinnert Ayla zich. Simone haalde zichzelf tot bloedens toe open. Ze laat op haar hand de stille getuige zien die achterbleef na een confrontatie met een scherp stukje tegel. "We kunnen deze klus met recht een tegenprestatie, of beter gezegd een tegelprestatie noemen", grapt John van Diggele. "Het is heel gaaf geworden", concludeert Jeroen de Bruin. "De bank ziet er prachtig uit."

Geweldig zwaar
De bank is bovendien geweldig zwaar, blijkt als De Bruin 'm met een pompwagen wil verplaatsen voor de foto. Ondanks dit moderne apparaat zijn meerdere mannen nodig de bank enigszins in beweging te krijgen. De Bruin is dan ook niet bang dat het 1500 kilo wegende meubelstuk op een dag bij het ochtendgloren plots verdwenen blijkt te zijn.
Komende week wordt de klus afgerond. De voegen worden dan gevuld en nog bewerkt, waarna de bank op z'n toekomstige stek, aan de zijkant van het winkelcentrum bij de kapsalon Headline Kaarmode, zal worden geplaatst. "Het gaat een attractie worden", weet Jeroen de Bruin wel zeker. "Een prachtplek voor onze hangouderen."