Blijdschap bij het Delftse team, nadat ook de finale is gewonnen.
Blijdschap bij het Delftse team, nadat ook de finale is gewonnen.

Team Delft wint Amazon Picking Challenge

Algemeen

Een team van Delftse ingenieurs heeft de Amazon Picking Challenge gewonnen. 'Team Delft' won afgelopen vrijdag en zaterdag beide finales, waarbij hun robot geheel autonoom met succes een breed scala aan producten heeft verplaats van een container naar een kast en omgekeerd.

Het was de eerste keer dat het team meedeed aan de wedstrijd. De Amazon Picking Challenge 2016 vond plaats tijdens RoboCup 2016, de beroemde internationale robotwedstrijd die van 29 juni tot en met 3 juli in Leipzig werd gehouden.

De finale op zaterdag ontpopte zich tot een bloedstollende strijd tussen Team Delft en het Japanse team PFN. Beide teams eindigden met 105 punten, waarna een 'fotofinish' de doorslag moest geven. Hierbij werd gekeken welk team het snelst het eerste item in de schappen legde. Team Delft bleek daarbij een halve minuut sneller.

De uitdaging voor de deelnemende teams lag erin een oplossing te vinden voor onopgeloste automatiseringsproblemen. "De robots moeten namelijk omgaan met verscheidenheid, en werken in een ongestructureerde omgeving", zegt Carlos Hernández Corbato van het TU Delft Robotics Institute. "We zijn erg blij dat we dit succesvolle systeem hebben kunnen ontwikkelen."

Donderdag 7 juli is de robot van Team Delft voor het laatst te zien in het Science Centre van de TU Delft. Wie 'm wil zien kan zich hiervoor aanmelden via http://www.delftrobotics.com.