Nan Deardorff-McClain aan het werk bij de Sebastiaansbrug. (foto: Jesper Neeleman)
Nan Deardorff-McClain aan het werk bij de Sebastiaansbrug. (foto: Jesper Neeleman)

Van een bekladde muur vol graffiti tot een beplakt kunstwerk van mozaïek

Algemeen

DELFT - Een blinde muur aan de voet van de Sebastiaansbrug, die menigmaal ten prooi viel aan graffiti-artiesten, wordt al twee weken druk gewerkt aan een kunstwerk van mozaïek.

De hoofdverdachte heet dit keer Nan Deardorff-McClain, een Amerikaans-Nederlandse kunstenares die ook een ooit zo vervuilde muur bij het Doelenplein omtoverde tot een kunstwerk van mozaïek.

Haar plan om dit ook bij de Sebastiaansbrug te doen, werd ook door Fonds 1818 op waarde geschat, want die beloonde het met de Lenteprijs en 5000 euro om het uit te voeren. Daar begon ze vorige week maandag mee. "Dat was die dag dat het zo hard regende", lacht Nan. Gelukkig waren er ook nog goede en droge momenten waarop de kunstenares en vele vrijwilligers gebroken tegels konden plakken en verven. De ontwerpen waren eerder al gemaakt, door iedereen die mee wilde doen en leerlingen van de Oostpoortschool. Dat begon tijdens de Delfiade. "Het thema van de ontwerpen was 'cirkels', verder mochten ze daarmee doen wat ze wilden. Ik vond het belangrijk ze daarin alle vrijheid te geven."

Al die kleurrijke cirkels worden nu naast elkaar op de muur gelijmd. Daarbij heeft ze zich laten inspireren door het werk van de RUssische kunstenaar Wassily Kandinsky. Al die kleuren en cirkels op de muur trokken afgelopen week al veel bekijks. Kinderen waren bovendien dolgelukkig te mogen helpen met het kapotmaken van 35 vierkante meter aan tegels. Nog meer tegels zijn welkom en het budget is beperkt, benadrukt de kunstenares. Dus Delftenaren die nog restanten in hun schuur hebben mogen deze gerust langs brengen of mailen naar delftnaturopath@gmail.com.