Waar rode puntjes op de kaart staan, staan peilbuizen. Wie hier online op klikt, kan precies de grondwaterstanden volgen.
Waar rode puntjes op de kaart staan, staan peilbuizen. Wie hier online op klikt, kan precies de grondwaterstanden volgen.

Bijna 200 meetpunten in bodem aan te klikken op internet

Algemeen

DELFT – Het grondwater in Delft staat op sommige plekken in de stad dicht onder het oppervlak van woning, tuin en straat. Dat blijkt uit de meetresultaten van de bijna 200 peilbuizen die ingenieursbureau Wareco in opdracht van de gemeente heeft aangebracht.

De meetgegevens zijn voor iedereen te bekijken, door op internet de woorden 'delft grondwater wareco' in te tikken: het eerste zoekresultaat laat dan een overzichtskaart zien. Elk meetpunt kan worden bekeken, door op een bolletje te klikken.
Zo blijkt het grondwater in de Olofsbuurt (Eliza Dorusstraat) en Westerkwartier (Westerstraat) soms op 20-30 cm onder het maaiveld (straatniveau) te staan. In buitengebieden als het Heempark (Delftse Hout) en Kerkpolder kwam het grondwater vorige zomer zelfs tot zelfs boven maaiveld-hoogte. Ook in de buitenwijken (Griegstraat) en de binnenstad is her en der sprake van soms behoorlijk hoog bodemwater.

Het grondwaterpeil is in de meeste steden van westelijk Nederland behoorlijk hoog. In Delft wordt het peil momenteel extra beïnvloed door de bouw van de spoortunnel, met diepe wanden. Rondom dit project wordt nog steeds grondwater weggemalen voor het droog houden van de werkbak. Als de tunnel en de nieuwe stedelijke parkeergarage aan de Spoorsingel volgend jaar klaar zijn, stopt die bemaling. Dan pas wordt duidelijker wat het blijvend gevolg is van de ondergrondse tunnelwanden.
Na gereed komen van tunnel en parkeergarage begint de gemeente ook met de afbouw van de grootschalige waterwinning, die sinds 1916 plaats vindt op het terrein van de oude Gistfabriek. Het is een van de vijf grootste waterwinningen in Nederland, en ongewis is wat de effecten zullen zijn van afbouw daarvan. Deskundigen van Deltares verwachten in elk geval een verdere grondwater-stijging. De 200 peilbuizen zijn bedoeld voor 'nulmeting': vastleggen hoe de situatie nu is, om vanaf volgend jaar te kunnen vergelijken wat de effecten zijn van spoortunnel en reductie van de Gist-grondwaterwinning.

De metingen worden in opdracht van Delft bijgehouden door ingenieursbureau Wareco. De laatste uitslagen op de digitale kaart dateren van eind 2015. Binnenkort verschijnen de grondwaterstanden van het afgelopen half jaar, aldus woordvoerder M. Maasbommel van Wareco.

Particuliere huiseigenaren, woningcorporaties of bewonersverenigingen, die zelf de grondwaterstanden willen monitoren om juridisch sterk te staan bij eventuele schade, kunnen ook inhaken op het Delftse meetpunten-net. Ze moeten een eigen peilbuis dan wel zelf betalen. Samenwerking drukt de prijs, stelt Wareco: "Als er voor slechts één meetpunt een boorbedrijfje moet komen, is dat best kostbaar. Maar als je een gezamenlijke opdracht geeft, komen de aanlegkosten per peilbuis op zo'n duizend euro, met daarnaast 200 euro voor het jaarlijks aflezen van de resultaten".

Behalve over Delft zijn op internet ook Wareco-grondwaterstanden te vinden over Rijswijk en Den Haag (in de zoekopdracht 'delft' dan vervangen door 'rijswijk' danwel 'denhaag'). Beide buurgemeenten zijn volgens Deltares deels ook kwetsbaar voor afbouw van de grondwaterwinning in Delft, net als Midden-Delfland (Den Hoorn en Schipluiden) en Pijnacker-Nootdorp.

Ook daar staan peilbuizen voor 'nulmetingen' met het oog op de komende sluiting van Gist-pompen in Delft. De resultaten daarvan zijn echter niet rechtstreeks op internet te zien. Maasbommel: "Dat klopt. Zulke gemeenten stellen de meetgegevens wel beschikbaar, maar dan liefst rechtstreeks aan belangstellenden, zodat ze erbij kunnen uitleggen hoe je de cijfers moet lezen."