B en W van Delft stenuen geheimhouding over een groot grondwaterprobleem, de erfenis van de oude Gist en Spiritusfabriek. (foto: Jesper Neeleman)
B en W van Delft stenuen geheimhouding over een groot grondwaterprobleem, de erfenis van de oude Gist en Spiritusfabriek. (foto: Jesper Neeleman)

Stadhuis tegen openbaar maken van geheim waterprobleem-document

Algemeen

DELFT – Burgemeester Verkerk en wethouders hebben begin maart een verzoek van Delft op Zondag om openbaarmaking van een geheim Delfland-document geblokkeerd.

Met een beroep op de Wet Openbaarheid Bestuur vroeg deze krant in januari aan de leiding van het Hoogheemraadschap van Delfland om inzage van een vertrouwelijk stuk, gericht aan het algemeen waterschapsbestuur. Dat uit november 2015 daterende document zou toelichtende informatie bevatten over de deels conflictueuze onderhandelingen van het waterschap met de gemeente Delft over het Gist-grondwaterprobleem.
Dijkgraaf en hoogheemraden, de top van Delfland, voelden niet voor openbaarmaking. In een brief aan B en W van Delft werd eind februari gevraagd om steun voor afwijzing van het journalistiek verzoek. Argument daarbij: Wat telt is het resultaat – en dat is openbaar.
Volgens Delfland staan in het vertrouwelijke stuk onder meer financiële gegevens over het onderhandelingsproces met de gemeente, en ook afspraken over de afhandeling van eventuele schade. Openbaarmaking daarvan zou zowel Delfland als de gemeente kunnen duperen, aldus de bestuurlijke top van het waterschap.
B en W stemden begin maart per kerende post in met die opvatting van Delfland: "Die stukken moeten geheim blijven", aldus burgemeester Verkerk in zijn antwoordbrief. Delft op Zondag kreeg vervolgens van Delfland te horen dat het WOB-verzoek werd afgewezen.
Volgens een woordvoerder van de gemeente kennen B en W van Delft de inhoud van het bewuste geheime Delfland-stuk. Ook alle gewone bestuursleden van het Hoogheemraadschap van Delfland hebben inzage gehad, vijf maanden geleden al. De gemeenteraadsleden van Delft daarentegen zijn niet ingelicht. Uit een rondvraag deze week bleken zij niet te weten van het bestaan ervan.

Alsnog inzage
De redactie van Delft op Zondag zal zich nu wenden tot de bestuursrechter in Den Haag om alsnog inzage te krijgen van dat document, vanuit de opvatting dat er tussen twee openbare besturen geen geheime bestuurlijke deals zouden moeten zijn over een zo belangrijk onderwerp voor alle inwoners in Delft en buurgemeenten. Zeker niet als deze deals de uitkomsten zijn na een periode van flinke onderlinge ruzie. Dan telt in het belang van de burgers wel degelijk wat de motieven over en weer waren, aldus deze krant.