Producenten van tape hebben goede zaken gedaan met de nogal eens wijzigende openingstijden van kinderboerderij Tanthof en de Waterspeeltuin.
Producenten van tape hebben goede zaken gedaan met de nogal eens wijzigende openingstijden van kinderboerderij Tanthof en de Waterspeeltuin.

Stroeve start voor kinderboerderij Tanthof, maar het begin is er...

Algemeen

DELFT – Kinderboerderij Tanthof is nu vijf maanden in handen van een groep vrijwilligers. Zij knapten de voorziening afgelopen tijd al enigszins op, maar kritiek is er ook. De kinderboerderij is namelijk minder vaak open dan voorheen.

Dat blijkt als we maandag, op de eerste en zonnige dag van de meivakantie, een kijkje nemen. Gerrit de Wit van de naastgelegen Brasserie The Family is dan in gesprek met een moeder en kind, die net aan kwamen fietsen. Gerrit legt haar uit dat de kinderboerderij op maandag en dinsdag dicht is. Even verderop hangt op het hek een briefje dat de kinderboerderij gisteren óók dicht was, vanwege omstandigheden. "Toen stond hier 's ochtends een vrouw, klaar om met haar kinderen naar de waterspeeltuin te gaan, maar alles was dicht", geeft Gerrit aan. "Dat stond wel op Facebook, maar ze had geen Facebook. Ja, ik lijk soms wel een woordvoerder van de kinderboerderij."

Volgens Henk den Boer, bestuurslid van de kinderboerderij en waterspeeltuin Tanthof, loopt alles wel zoals ze willen. Ja, ze kunnen wel wat extra handen gebruiken, bekent hij. "Het blijft moeilijk vrijwilligers te vinden die bijvoorbeeld goed kunnen timmeren", zegt Den Boer. Ook hij is bekend met de kritiek dat de kinderboerderij tegenwoordig wel erg vaak dicht is. "Maar we hebben momenteel vijf bestuursleden", legt hij uit. "Die hebben allemaal een reguliere baan. Dan is het best lastig om naast die baan ook dagelijks toezicht te houden." Dus heeft het bestuur een vacature geplaatst voor een beheerder. Als die aan de slag is, kan die onder meer toezicht houden en is het de bedoeling dat de openingstijden worden verruimd. "De beperkte openingstijden zijn ook voor ons een aandachtspunt, ja", geeft Den Boer aan. Met de opening van de waterspeeltuin, zaterdag 7 mei, gaat de kinderboerderij voortaan eerder open. Niet om half 1, maar vanaf 11.00 uur. "Zo voldoen we vanaf dit weekend aan de wens langer open te zijn."

De betrokken buurtbewoners die de kinderboerderij en waterspeeltuin in Tanthof overnamen, kregen van de Gemeente Delft ruim 2 ton (???) om de voorzieningen komende jaren goed over te kunnen nemen. Deze bruidsschat is vooralsnog gebruikt om wat hokken en schuurtjes te verven en er is nieuw meubilair aangeschaft. Uiteindelijk zal het bestuur haar eigen broek moeten ophouden en zorgen dat de twee voorzieningen rendabel zijn. Van een verdienmodel is momenteel nog niet veel merkbaar, maar daar zal zeker verandering in komen, verwacht Den Boer. Dat gaat niet gebeuren door entree te heffen. "We willen dat bezoekers donateur kunnen worden of dieren kunnen adopteren en we denken aan sponsoring. Daarnaast willen we activiteiten gaan organiseren. We mogen ondergeschikte horeca doen, zus we zullen komende maanden ongetwijfeld koffie of thee gaan schenken, en misschien wat ijsjes of fris verkopen."

Volgens Henk den Boer heeft het bestuur zich niet verkeken op de hoeveelheid werk die komt kijken bij het runnen van een kinderboerderij en waterspeeltuin. "Het is ongeveer uitgekomen zoals we hadden verondersteld." Maar, voegt hij eraan toe: "Het is best heavy als je daarnaast ook een baan hebt. We zijn echter nog even optimistisch als toen we begonnen. Het zal in elk geval plezierig zijn als we een beheerder hebben gevonden die permanent aanwezig kan zijn." Helpende handen zijn welkom. Geïnteresseerden kunnen zich melden via de Facebookpagina of kinderboerderijtanthof@gmail.com.