Delft-coördinator Marjolijn Maas van Buddy Netwerk, met op de achtergrond Martin Idenburg in de werkplaats van zijn bedrijf.
Delft-coördinator Marjolijn Maas van Buddy Netwerk, met op de achtergrond Martin Idenburg in de werkplaats van zijn bedrijf.

Maak jij het verschil?

advertenties

DELFT – Het bedrijf van Martin Idenburg, de plaats bij uitstek voor een praatje! Is de auto voor reparatie in de werkplaats? De klant wacht op zijn gemak in de wachtruimte, onder het genot van koffie of thee. Martin Idenburg gaat met veel van zijn klanten persoonlijk om. Hoe gaat het met je? is dan ook een vraag waarmee veel gesprekken beginnen.

De betrokkenheid bij zijn klanten is niet zo vreemd. Martin Idenburg toont altijd al een grote betrokkenheid bij zijn medemens. Niet voor niets is hij al heel lang Buddy, aangesloten bij het Buddy Netwerk. Dit netwerk van Buddy's en Maatjes is 27 jaar geleden in Den Haag ontstaan, opgezet om AIDS-patiënten te helpen. Deze mensen moesten uit hun isolement gehaald worden en kregen daar vaste begeleiders, of te wel Buddy's voor toegewezen. Inmiddels helpt het netwerk mensen met alle chronische of levensbedreigende ziektes, zoals kanker, COPD, ALS, MS, reuma en Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH). "Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe Buddy's, we kunnen altijd nieuwe mensen gebruiken", vertelt Marjolijn Maas, coördinator buddyzorg van het Buddy Netwerk in Delft. Eén dag per week zit ze op kantoor bij Delft voor Elkaar en de rest van de week is zij in Den Haag werkzaam. "Behalve zieke mensen, kunnen ook eenzame mensen een dagdeel per week met hun eigen Buddy op pad. Wat wil die? Iets leuks gaan doen? Een luisterend oor hebben? Moet er iemand mee naar de dokter? Wanneer iemand een Buddy aanvraagt, dan is dat niet voor niets. De Buddy gaat eerst na waarom diegene precies hulp zoekt. Iemand heeft er bijvoorbeeld moeite mee dat iedereen ziet dat hij met een rollator moet gaan lopen of in een scootmobiel moet gaan rijden. Over dit soort angsten en schaamtegevoelens helpt de Buddy zijn Maatje heen."
De eigen acceptatie van je ziekte, een beter sociaal leven opbouwen – te beginnen bij de buurvrouw. Allemaal mogelijk door met iemand op te trekken. "De kracht is het terugkerende aspect", vertelt Maas. "Er zit continuïteit in. Het draagt bij aan de groei van het zelfvertrouwen dat er nog best wel het een en ander mogelijk blijkt te zijn. Of zoals we dat tegenwoordig betitelen: het versterken van iemand in zijn of haar kracht."
Sinds vorig jaar heeft Buddy Netwerk ook een project voor zieke kinderen, genaamd 'Buddy's voor Bikkels'. Een nieuw project waar Buddy's voor gezocht worden, maar waar verwijzers ook kinderen voor kunnen aanmelden. Nieuwe Buddy's zijn altijd welkom, voor zowel chronisch zieken als eenzame mensen. Wie ben je? Wat wil je? Wat heb je nodig? Met die vragen willen Buddy's graag andere mensen helpen.

Idenburg Car Solutions
Schieweg 81
(015) 257 16 70
www.buddynetwerk.nl