Afbeelding

Dubbel Delft

vaste rubrieken

Dit jaar wordt de fraaie plataan die voor het gelijknamige hotel op het Doelenplein staat 61 jaar. Geplant in 1950 toen de Rijks Gebouwen Dienst op het Doelenplein hoek Vaandelstraat een complex liet neerzetten voor de toenmalige PTT, ofwel het Staatsbedrijf der Posterijen, Telegrafie en Telefonie. De mensen die er werkten waren dus ambtenaren.

En daar waren natuurlijk altijd grappen over te maken. Zo opperde cabaretier Wim Kan dat PTT stond voor 'Putje graven, Tentje zetten, Tukkie doen', een verwijzing naar langdurige grondwerkzaamheden die PTT-technici vaak uitvoerden, waarbij ter beschutting een tentje over het gat in de grond werd geplaatst. Het deel waarin nu het hotel is gevestigd, herbergde kantoren en een kantine voor het personeel. De ruimte aan de andere kant van de poort was één van de belangrijkste knooppunten van de Delftse telefonie. Onafzienbare rijen met relais klikten en klapperden 24 uur per etmaal Delftenaren van hun telefoon naar een telefoon elders in de stad, het land of de wereld. Met de komst van de elektronica heeft de PTT, nu KPN, steeds minder ruimte en mensen nodig.

Het kantorendeel van het complex werd afgestoten en in 1994 gekocht door Hans Meijer en Marja Kamminga. Zij verwezenlijkten een droom door van het pand in de loop der jaren een sfeervol en goed geoutilleerd hotel te maken. Hotel 'De Plataan' borduurt binnen haar muren op het verschijnsel boom. Er zijn hier diverse thema-kamers ingericht waar een bepaalde boom het uitgangspunt is. Zo is de blauwspar-kamer geheel in Delfts blauwe sferen ingericht. Van een 'Zicht Op Delft'-muurschildering tot een heuse Delfts-blauwe wc-pot. Verderop in het hotel vind je een kamer met als thema de oosterse amber-boom. De vloerbedekking, de inrichting, de verlichting, alles straalt hier oosterse sferen uit. Een van de mooiste kamers is die 'van goed en kwaad' met een knipoog naar Adam en Eva's appelboom. Altijd leuk om daar met je vriend of vriend, man, vrouw, vriendin nog eens de zonden van deze twee Bijbelse figuren rustig door te nemen.

Behalve de windvaan op het dak - een heuse telefoonhoorn - doet niets meer denken aan de dames en heren van het telefoonbedrijf in voorbije jaren. Wat bleef is het Doelenplein met z'n unieke sfeer.