Vrijwilligers Wimmy en Thea zijn altijd weer benieuwd wat er is ingeleverd (foto: Helga Favier)
Vrijwilligers Wimmy en Thea zijn altijd weer benieuwd wat er is ingeleverd (foto: Helga Favier)

Oude kaarten en postzegels voor Kerk in Actie

Algemeen

DELFT - Vrijwilligers Wimmy Klunder en Thea van Harberden sorteren dagelijks de kaarten en postzegels die zijn ingeleverd voor Kerk in Actie. Ze zijn geboeid door deze 'miniatuurschilderijtjes' die vorig jaar, door heel Nederland ingezameld, maar liefst 21.500 euro opleverden voor de zending.

Door: Helga Favier

In de gang van de portiekwoning van Wimmy en haar man staan lege dozen opgestapeld en de huiskamer puilt uit van verzamelingen boeken, apothekerspotten, speelgoed en stapels kaarten op de eettafel. "Ik kan niets weggooien", zegt Wimmy guitig. Dagelijks sorteert ze kaarten die ze vanaf 1975 ophaalt bij de bewoners van de Vijverhof. "De zwart-witfoto's van voor de oorlog leveren het meeste geld op, variërend van 1 tot 15 euro. Verzamelaars zoeken vaak naar hele specifieke plaatjes. Kerken uit een bepaalde streek, hotels, trams, treinen of vliegtuigen." Bijzonder vindt Wimmy ansichtkaarten uit Rotterdam van voor het bombardement. "Dan zie je nog bruggen of gebouwen die er nu niet meer zijn."
Ze is zelf net voor de oorlog geboren en vond het altijd bijzonder als er een kaart kwam. "Je had niets, het was echt een cadeautje als je tante een kaartje vanaf een vakantieadres stuurde. Ik hield van de vakantiegroeten die rond 1950 mode waren. Je kon een klepje omhoog trekken en er dan vakantieplaatjes als een harmonica uit halen. Die kom ik nooit meer tegen."

Rustgevend
Kaarten van Anton Pieck leveren rond de vijftig cent op en geboortekaartjes vijfentwintig cent. Wat niet bruikbaar is gaat naar knutselclubs. Wimmy sorteert vrijwel dagelijks en met veel toewijding. "Het is heel rustgevend." Thea knikt bevestigend. "Ik heb af en toe zo'n aanval dat ik er helemaal in zit." Thea zamelt alle gesorteerde ansichtkaarten in die bij de Delftse kerken worden ingeleverd en heeft zich daarnaast gespecialiseerd in postzegels. 'Beatrixjes' en 'Juliaantjes' gaan afgescheurd en per 8000 in kiloverpakkingen van twee euro weg. "Die zijn populair in Japan." Andere postzegels weekt ze geduldig los. "Eerst in lauwwarm water, drogen tussen kranten of handdoeken en vervolgens sorteren en tellen."
Daarbij krijgt ze regelmatig hulp van andere vrijwilligers. Per 104 stuks gaan ze weg in een pakje van een euro. Als kind verzamelde Thea al postzegels, maar dat raakte wat op de achtergrond. Sinds ze twintig jaar geleden met dit vrijwilligerswerk begon is ze weer enthousiast en ze verzamelt nu zelf postzegels met muziek als thema. "Dat komt omdat ik zelf graag piano speel." Dagelijks is ze bezig en het uitsorteren verveelt nooit. "Als je goed kijkt zie je dat het miniatuurschilderijtjes zijn."
Wie na het lezen van dit artikel zijn gebruikte kaarten en postzegels graag toevertrouwt aan vrijwilligers als Thea en Wimmy, kan ze inleveren bij de protestantse kerken in Delft. Soms staan er bakken of anders is er een vrijwilliger die de kaarten in ontvangst neemt. De opbrengst van Kerk in Actie gaat bijvoorbeeld naar een project tegen hongersnood in Ethiopië, steun voor duurzame landbouw in Indonesië of hulp aan vrouwen in Nederland die uit de prostitutie willen stappen.