Gedoogtijden stoepparkeren worden niet verder verruimd

Algemeen

DELFT – Met het neerhalen van het Spoorviaduct zijn tegelijkertijd veel parkeerplekken verloren gegaan. Dat hebben bewoners in Hof van Delft gemerkt. De oplossing: een gedoogbeleid om op de stoep te mogen parkeren. Alleen is niet iedereen het eens over de tijden waarop dit mag.

Stoepparkeren wordt zeven dagen per week van 17.00 uur tot 09.00 uur gedoogd in meerdere straten, waar met borden staat aangegeven of het wel of niet mag. Dat werkt goed, vindt Van Heemstrastraatbewoonster Caroline Samsom, en ze is blij met de recente verruiming van de tijden. "Maar er worden nu op zondagmorgen bekeuringen van 99 euro uitgedeeld aan mede-straatbewoners omdat hun auto op de stoep staat, terwijl er in het weekend in de omgeving werkelijk niet correct geparkeerd kan worden. Zo flauw dit…"

Een woordvoerder van de gemeente bevestigt dat het aantal parkeerplekken hier schaars is. "Deze buurt is gebouwd toen het autobezit nog laag was", legt hij uit. "Door spoorzonewerkzaamheden is de parkeerdruk in de omgeving verder verhoogd." In overleg met bewoners is besloten het stoepparkeren toe te staan. Eind vorig jaar gaf 89 procent van hen aan de gedoogtijden te willen verruimen. En aldus geschiedde. Daardoor is meer parkeerruimte op momenten dat de meesten buurtbewoners thuis zijn. Als ze overdag naar het werk gaan is minder parkeerruimte nodig en kunnen stoepen door bijvoorbeeld spelende kinderen worden gebruikt.

Volgens de Gemeente Delft is er geen reden om het in het weekend anders te organiseren en de gedoogtijden dan nog verder te verruimen. "We denken dat de wens om de tijden in het weekend aan te passen niet heel breed wordt gedeeld. Slechts één van de 120 deelnemers aan de enquête noemde het weekend als probleem. De nadelen van het overdag parkeren op de stoep spelen blijkbaar toch sterker. Het is en blijft verder een lastige situatie tot de opening van de Spoorsingelgarage. Er wordt voortdurend gekeken naar plekken en ruimte voor het aanleggen van tijdelijke parkeerplekken." Zo zijn aan het Westplantsoen dertig tijdelijke parkeerplekken aangelegd, aan de Phoenixstraat en Wateringsevest zijn tientallen tijdelijke plaatsen gecreëerd. "Sommige tijdelijke parkeerplaatsen in het projectgebied moeten helaas tijdens de werkzaamheden ook weer opgeheven worden, bijvoorbeeld in verband met de aanleg van de definitieve inrichting. Er is communicatie over de veranderende situaties met de betrokken omgeving. Ook al zijn plekken maar tijdelijk beschikbaar, ze worden zoveel mogelijk aangelegd. Dit betekent wel dat er soms snel geacteerd moet worden. Momenteel wordt gekeken waar komende tijd in het noordelijke deel van het Spoorzonegebied extra parkeerruimte kan worden gerealiseerd."