De TU Delft, de campus en de technische kenniseconomie zijn van grote waarde voor Delft, maar Delft kan en moet hier nog meer uithalen, vindt de adviesgroep die onder leiding stond van Wim Deetman. (foto: Koos Bommelé)
De TU Delft, de campus en de technische kenniseconomie zijn van grote waarde voor Delft, maar Delft kan en moet hier nog meer uithalen, vindt de adviesgroep die onder leiding stond van Wim Deetman. (foto: Koos Bommelé)

Nog meer focus op kennis, toerisme en bereikbaarheid

Algemeen

DELFT – Delft heeft goud in handen, we moeten dat alleen wel verzilveren. Hoe? Dat onderzocht een adviesgroep onder leiding van Wim Deetman.

Door: Jesper Neeleman

Donderdag werden hun bevindingen, beschreven in het rapport 'Delft, Parel in de Randstad', gepresenteerd.

Delft verkeert al tijden in financieel zwaar weer. Toen vorig jaar een Artikel 12-status dreigde, werd een groep vertegenwoordigers van regiogemeentes, metropoolregio, provincie, het rijk en experts aan het werk gezet. Hun missie: uitzoeken hoe Delft op lange termijn financieel gezond kan worden. Delft moet, kort samengevat, vooral mikken op de technologische en innovatieve kant, bereikbaarheid en toerisme.

"Wat op de TU Delft gebeurt is fantastisch", licht oud-minister Wim Deetman desgevraagd toe over het eerste punt. "De TU is de grootste werkgever in Delft en biedt veel mogelijkheden." Niet alleen voor studenten, maar ook voor bedrijvigheid die aan de Delftse universiteit wordt gekoppeld. Om te voorkomen dat kenniswerkers hun geld in Delft verdienen en het elders uitgeven, moeten volgens de adviesgroep voldoende woningen voor deze groep worden gerealiseerd. Delft moet elke kans aangrijpen om de techniekkant nog meer te versterken. Zodat die in de metropoolregio, Nederland en zelfs ver daarbuiten het Mekka van de technologie en innovatie wordt.

Maar, stelt de adviesgroep, dan moet de bereikbaarheid van Delft en in de stad zelf wel tiptop in orde zijn. "Denk daarbij aan goede openbaar vervoer-verbindingen, maar ook de verbinding naar Rotterdam The Hague Airport moet goed zijn. En daar schort het nu nogal aan." Volgens Deetman moeten we niet te druk in de weer zijn met rekenmodellen. "Maar leg ondernemerschap aan de dag."

Dan toerisme. Delft heeft een historische binnenstad waar vrijwel alle Nederlandse steden jaloers op kunnen zijn. "Maar het bureau dat in Delft toerisme moet bevorderen heeft weinig financiële armkracht. Maak dat sterker, zodat zo'n partij zaken kan doen. Sterk toerisme is goed voor de middenstand en maakt zodoende de financiële positie van Delft sterker.

Hogere bijdrage
Delft vroeg vorig jaar, in een poging uit de financiële malaise te komen, bij de hogere overheden om een hogere bijdrage uit het gemeentefonds. Omdat, zo redeneerde B en W, Delft een centrumfunctie vervult en voorzieningen verzorgt waar omliggende gemeentes van profiteren. Deetman denkt dat Delft goede redenen heeft om hier uiteindelijk aanspraak op te maken - en dus meer overheidsgeld te ontvangen. "Maar een herziening van de verdeelsleutel vergt jaren en jaren. Als je financieel gezond wilt worden moet je niet jaren wachten. Dus moet Delft op een aantal terreinen alvast aan de slag. Laten zien dat het menens is. Dan krijg je uiteindelijk vanuit het rijk, de provincie en de samenleving belangstelling en komt de vaart erin."

Voortbouwen
Het zijn geen compleet nieuwe inzichten die de adviesgroep adviseert. "Maar we hebben zaken verbreed, accenten gegeven. Delft moet voortbouwen op wat er is. Daarom zeggen we niet: 'U moet hiermee snel aan de slag'. We zeggen: 'U moet versnellen'. Delft heeft goud in de handen. Ja, er zijn problemen op te lossen, de financiële positie moet sterker, maar als je ziet wat Delft aan mogelijkheden heeft dan is er geen reden om somber te zijn." Je moet alleen wel wat met die mogelijkheden doen, benadrukt Wim Deetman. "Anders kachel je achteruit. Een voorwaarde is dan ook dat de politiek de schouders eronder moet zetten. Niet iedereen zal z'n zin krijgen, maar wij hebben richting gegeven en met voldoende marges en ruimte. Aanvaard het alsjeblief. Zeg: 'Dit willen wij in Delft. Punt.' Dan word je interessant voor bedrijven en de regio en dan krijg je dat anderen hieraan willen bijdragen. Dan is al een heel andere context dan dat je zegt 'help ons'."
Zou het niet logischer zijn om, als je financieel gezond wilt worden, eens wat zuiniger om te gaan met gemeentelijk geld? "Je moet zuinig zijn en elke euro een paar keer omdraaien, maar je moet niet alleen maar zuinig zijn", antwoordt Deetman. "Want niks doen is achteruitgang. Je moet een mix vinden van een gezonde financiële basis en een vergroting van het verdienvermogen. Het gaat hier ook niet alleen om de begroting van de gemeente, maar ook over investeringen en uitgaves van burgers en bedrijven." Dus moeten zij het naar hun zin hebben in Delft en hier willen blijven.

Wat er gebeurt als het College van B en W en de gemeenteraad alle adviezen perfect op zou volgen? "Dan verwachten wij dat Delft een aanmerkelijk vitalere en sterkere stad wordt die in de metropoolregio z'n eigen toon zingt. Het zou een verrijking zijn voor de metropoolregio en voor heel Nederland. Delft is in economische zin voor ons land van grote betekenis. De stad heeft nu de kans dit te versterken, kansen te benutten en mogelijkheden uit te baten. Dat moet je doen."