Strengere regelgeving voor Delfgauwse kerstbomenjagers

Algemeen

Gezellig rond een brandend vuurtonnetje hangen is er dit jaar voor de Delfgauwse Kerstbomenjagers tot hun verdriet niet bij.

DELFGAUW – De week tussen Kerst en Oud en Nieuw is voor een hoop jongens in Delfgauw dè tijd van het jaar. Ze zijn dan volop bezig met het organiseren van een groot vreugdevuur, waar veel Delfgauwenaren na twaalf uur ’s nachts een kijkje nemen.

De gesprekken die de organisatoren van het vreugdevuur hadden met de Gemeente Pijnacker-Nootdorp verliepen voor de Kerstbomenjagers niet bepaald naar wens. “In het eerste gesprek ging het alleen maar over wat er allemaal niet mag”, vertelt Yuri, één van de mannen achter het vreugdevuur in Delfgauw. Normaal gesproken is er daags voor Oud en Nieuw al volop activiteit op de plek waar de bomen worden verbrand. Er wordt aan de opbouw gewerkt, bomen worden versjouwd, de bomen worden bewaakt en dat alles onder het genot van een al dan niet alcoholische versnapering. Maar op dat bewaken van de bomen zit de Gemeente Pijnacker-Nootdorp niet zo te wachten. 

De groep Delfgauwenaren mag vanaf 29 december tussen tien en vier uur op het terrein van de Kerstboomverbanding aanwezig zijn. Op Oudejaarsdag mogen ze van zes uur ‘s ochtends tot twee uur ’s nachts op het terrein zijn. Is er buiten deze tijdstippen iemand op het terrein, dan geldt er een samenscholingsverbod en kunnen de aanwezigen op een prent rekenen. 

Volgens Ron Penning van de Gemeente Pijnacker-Nootdorp worden de vreugdevuurlocaties de laatste jaren steeds meer hangplekken, ‘met de daarmee gepaard gaande overlast’. “In onze Gemeente komen de meeste meldingen van (vuurwerk)overlast van de bewoners die vlakbij de vreugdevuurlocatie in Delfgauw wonen”, weet Penning. “Om deze overlast tegen te gaan, zijn enkele wijzigingen doorgevoerd in de regels rond de vreugdevuren”. 

De organisatoren verwachten dat deze maatregel het probleem alleen maar verplaatst. “Wat de Gemeente vergeet”, zegt Yuri, “is dat er zo’n dertig man is die zich bezighoudt met dat vuur. Ik schat dat zo’n twintig man hier een week vrij voor neemt.” Bob, een andere Delfgauwenaar met een liefde voor Kerstboomverbrandingen, vult hem aan. “We staan nu langs de secundaire weg, op 300 meter van de huizen.” Niemand heeft daar volgens hem last van de groep Kerstbomenjagers. “Het is hier in Delfgauw vanaf het jaar 2000 altijd goed gegaan. Als we hier niet meer mogen staan, gaan mensen de wijk in.” En dan zit de Gemeente Pijnacker-Nootdorp nog met een groter probleem, zo weten ze dan wel zeker. Ze zijn dan ook niet echt gelukkig met de strenge regelgeving van de Gemeente. Yuri: “Het kost ons veel geld om dit te organiseren. De bomen, benzine, drank, dat moet allemaal worden betaald.” Bob: “We maken er een feest voor de hele wijk van.” Rond de jaarwisseling zelf staan er volgens hen toch wel zo’n tweehonderd Delfgauwenaren te genieten van hun vuur. “Wij betalen in feite een buurtfeest”, zegt Bob daarom. “Zelfs uit Oud-Delfgauw komen ze hierheen.” 

Naast het vreugdevuur in Delfgauw waren er in de Gemeente Pijnacker-Nootdorp nog drie locaties waar rond de jaarwisseling stapels Kerstbomen in de fik gaan: in Nootdorp, in Pijnacker en in Oude Leede. “Dit jaar zal de locatie Pijnacker komen te vervallen, aangezien de belangstelling vorig jaar gering was”, zegt Penning. “Het vuur in Nootdorp is vorig jaar verplaatst naar de rand van het dorp, naar het grasveld bij de Laan van Floris V en De Poort. Of dit vuur door zal gaan, wordt komende week bepaald in overleg tussen de Gemeente en jongeren." 

Voor de Delfgauwse bomenjagers is het daarmee zo klaar als een klontje. “Ze willen er gewoon vanaf”, besluit Yuri. (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12