De Open Delft 2009 wordt ook met een vermagerd deelnemersveld nog een aantrekkelijk toernooi

Algemeen

Michel de Cuyper (links) wijst alvast aan waar hij volgend weekend zijn pijlen gaat gooien. Richard de Vos (rechts) hoopt dat de Delftse darters ver gaan komen.

DELFT – Voor het eerst in jaren vindt er in Sporthal De Buitenhof weer de Open Delft plaats. Tijdens deze NDB-ranking zullen een kleine vierhonderd darters op 96 verschillende banen volgende week strijden om de eerste prijs.

Vierhonderd darters lijkt veel, maar het is niet meer wat het ooit geweest is, benadrukken de kenners. “Vroeger kwam er zo’n negenhonderd tot duizend man op af”, herinnert de Delftse darter Michel de Cuyper, die het al eens tot de kwartfinale van de Open Delft schopte. De teruglopende belangstelling is echter niet te wijten aan de organisatie, die in handen van Darts in Delft ligt. “De opkomst op de rankings is erg teruggevallen”, vervolgt de 24-jarige Delftenaar. “Er waren altijd al twee verschillende dartbonden. Alleen het ‘echte geld’ zit in de andere bond.” 

En dus hebben veel Nederlandse darters hun toevlucht in die andere bond gezocht. Op tv is bovendien steeds meer aandacht voor de sport. Volgens De Cuypers heeft die teruglopende belangstelling onder darters, het publiek en de media alleen maar nadelen. “De mensen die nu op de Open Delft komen kúnnen het echt”, zegt hij. “Vroeger lootte je nog wel eens tegen een meer recreatieve darter, tegen wie je warm kon worden.” Het is voor het publiek echter wel leuker om alleen darters van niveau aan het werk te zien, vindt ook De Cuyper. 

Dit jaar zijn Jelle Klaassen, Willy van der Wiel, Edwin Max en Rick Hofstra de meest aansprekende namen die naar Delft afreizen. Michel de Cuyper gaat ver proberen te komen, zegt hij. Een finaleplaats vindt hij ‘misschien wat hoog gegrepen’. “Ik ben tevreden als ik de kwartfinale weer haal”, zegt De Cuyper. Dat zal nog niet meevallen, weet ook organisator Richard de Vos. “In deze regio zijn veel goede darters actief”, zegt de 40-jarige Delftenaar. “Want ook darters uit Rotterdam, Den Haag, het Westland en de Bollenstreek komen naar dit toernooi”, vervolgt De Vos. 

Michel de Cuyper heeft er in elk geval al veel zin in. “Ik vind het altijd leuk om te darten”, zegt hij. “Zeker in m’n eigen stad. Meestal is er veel plubliek. Als zij achter je gaan staan ben je toch wat sterker.” Richard de Vos spreekt van een aparte sfeer en entourage. “We hebben een zaal met 96 banen en één podiumbaan met een caller”, zegt De Vos. “Die gaat – net als op tv – omroepen bij de wedstrijden daar.” 

Tijdens de Open Delft 2009 wordt in verschillende categorieën om de prijzen gestreden. Naast het hoofdtoernooi van de senioren, is er een apart toernooi voor de aspiranten, junioren en de meisjes. Zij beginnen al om 12.00 uur, de senioren beginnen rond de klok van één uur ’s middags. Deelnemers hoeven geen lid van Darts in Delft te zijn. De jeugd kan zich op de dag zelf nog tot 11.00 uur inschrijven, voor de volwassen sluit de inschrijving om 12.30 uur. De zaal is open vanaf 09.30 uur. Let op: voor de deelnemers gelden de officieele kledingvoorschriften van de NDB. Meer informatie hierover is te vinden op de website www.did-dartsindelft.nl. Deelname kost 10 euro. Leden van Darts in Delft krijgen 5 euro korting. (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12

!