Afbeelding

Korte berichten: zondag 23 november

Algemeen

Alle korte berichten uit de Delft op Zondag van zondag 23 november.

Delft krijgt 150.000 euro voor ondersteuning allochtone vrouwen
DELFT - Delft krijgt een voortrekkersrol op het gebied van emancipatie en integratie van allochtone vrouwen en meisjes. Dit is vastgelegd in de ‘koploperovereenkomst emancipatie allochtone vrouwen’, die het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap onlangs met de Gemeente Delft sloot. De ondersteuning bestaat uit een subsidiebedrag van 150.000 euro. Die is bedoeld voor het project ‘Duizend en één kracht’, een Delfts initiatief om de maatschappelijke participatie van vrouwen concreet ondersteuning te geven. 


Gezonde kinderen en tevreden ouders in de regio
DELFT - Met de meeste kinderen in de regio gaat het volgens hun ouders erg goed. Maar liefst 95 procent van de kinderen tot en met 11 jaar oud heeft een goede tot zeer goede gezondheid en ruim 80 procent is eigenlijk altijd goed gemutst. Wel blijft aandacht nodig voor leefstijlfactoren als voeding, overgewicht, roken en alcoholgebruik. Het voorbeeldgedrag van ouders is hierbij belangrijk. Dit blijkt uit het vierjaarlijks regionaal onderzoek van de GGD Zuid-Holland West, waarvoor 5.400 ouders een uitgebreide vragenlijst hebben ingevuld over hun kind. Het onderzoek geeft inzicht in de gezondheid en leefstijl van kinderen in Delft, Leidschendam-Voorburg, Midden-Delfland, Pijnacker-Nootdorp, Rijswijk, Wassenaar, Westland en Zoetermeer. 


Twee keer 50 euro voor mensen met een laag inkomen
DELFT - Dit jaar kunnen mensen met een laag inkomen twee keer 50 euro aanvragen. Het gaat ten eerste om een eenmalige tegemoetkoming voor een aanvullende ziektekostenverzekering van de Gemeente. Deze is bedoeld voor mensen met een inkomen tot 130 procent van het bijstandsniveau. Daarnaast is er de eindejaarstoeslag van de Rijksoverheid voor mensen met een inkomen tot 120 procent van het bijstandsniveau. De gemeentelijke tegemoetkoming en de toeslag van het Rijk kunnen tot 31 december 2008 worden aangevraagd. Afgelopen woensdag bracht staatssecretaris Ahmed Aboutaleb een bezoek aan Delft om aandacht te vragen voor de landelijke eindejaarstoeslag. 


Veiling levert 20.000 euro op
DELFT - In het Parochiehuis van de H. Bartholomeuskerk is vorige week zaterdag een veiling gehouden. In totaal werd er voor 20.000 euro aan goederen en diensten geveild. De opbrengst is bestemd voor de restauratie van de H. Bartholomeuskerk. 


Positief beeld Najaarsnota Midden-Delfland
DELFT - Het College van B en W van de Gemeente Midden-Delfland heeft de Najaarsnota 2008 aangeboden aan de Gemeenteraad. De Najaarsnota is de tweede tussenrapportage over het lopende begrotingsjaar. De Najaarsnota van dit jaar wordt afgesloten met een voordelig resultaat van 183.866 euro. Belangrijke inkomsten kwamen in 2008 uit de verkoop van de aandelen van Westland Energie en CAI-Westland. De Najaarsnota 2008 wordt op 9 december a.s. behandeld in de vergadering van de Gemeenteraad. 


Unieke catalogus over 10.000 boeken
DELFT - Acht jaar geleden is het Legermuseum, in samenwerking met acht Defensie-instellingen, een uniek project gestart. Dit project had als doel om alle gedrukte boeken van vóór 1801 in het cultureel erfgoed van Defensie te inventariseren en te beschrijven. Het betreft een enorme schat van maar liefst 10.000 werken uit de periode van 1500 tot 1800. Op donderdag 11 december a.s. presenteert het Legermuseum het eindresultaat: de vierdelige catalogus Warfare and the age of printing. Vanaf 11 december toont het museum tevens zeer bijzondere en kostbare boeken in de tentoonstelling 'Het boek als wapen'. Kijk voor meer informatie op www.legermuseum.nl.


DOK Kunst geeft handbeschilderde bordjes cadeau
DELFT - Bij het afsluiten van een nieuw DOK Kunst-abonnement ontvangen de eerste 50 abonnees een door de Delftse kunstenaar Christina Linaris Coridou handbeschilderd en gesigneerd bordje. De actie geldt van 21 november tot 1 januari a.s. Op de bordjes, die zijn gebakken in de wereldberoemde ovens van De Porceleyne Fles, heeft Christina Linaris Coridou teksten van Vincent van Gogh herschreven in Delfts Blauw. 


Kunstmanifestatie in ‘t Woudt
’T WOUDT – In de boerderij Lindehoeve in ’t Woudt vindt op zaterdag 22 november een charitatieve kunstmanifestatie plaats. Bezoekers kunnen kunstwerken zien van kunstenares Babs Voskuil uit Delft. De manifestatie wordt gehouden ten bate van hospice Voorburg-Rijswijk. De kunstmanifestatie duurt van 13.00 tot 17.00 uur. Ook kan op zondag 23 november de Lindehoeve worden bezocht. De monumentale boerderij uit 1665 is een pronkstuk van kerkdorp ’t Woudt. 


Verlichte boerderijen in Midden-Delfland
DEN HOORN – Belangstellenden kunnen nog op 26, 27 en 28 november de Verlichte Boerderijenroute Midden-Delfland doen. Ongeveer 115 boerderijen, molens, gemalen en andere karakteristieke gebouwen in Midden-Delfland en Delft zijn die avonden van 19.00 tot 22.00 uur verlicht. Er vinden dan ook talloze activiteiten plaats, zoals toneel, brood bakken, kaarsen maken, exposities, muziek en proeverijen. Bezoekers kunnen in Den Hoorn of Schipluiden starten, maar ook in Delft. Eén van de hoogtepunten langs de route vormen de manege van IJsbrand Chardon in Den Hoorn en de voormalige boerderij van de dichter Poot aan het Abtswoude 46 in Delft. Kijk voor meer informatie op www.verlichteboerderijen.nl. 


Muzikale ontdekkingsreis
SCHIPLUIDEN – In Op Hodenpijl kunt u op vrijdag 28 november op muzikale ontdekkingsreis met Simone Awhina. Zij is een dynamische zangeres die erom bekend staat dat ze haar publiek op een bijzondere manier met haar stem en uitstraling weet te raken. De muzikale ontdekkingsreis begint om 20.00 uur. Op Hodenpijl is te vinden aan de Rijksstraatweg 21-22 in Schipluiden. Kijk ook op www.ophodenpijl.nl

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12