Maaisel op de kant? Dat hoort.
Maaisel op de kant? Dat hoort.

‘Delfland maait alleen daar waar nodig’

Algemeen

DELFLAND - Deze week zijn de  maaiwerkzaamheden aan sloten, vaarten en dijken van start gegaan. In het voorjaar maait Delfland alleen de knelpunten en dijken. 

Door tijdig onderhoud aan de watergangen uit te voeren, wordt de kans op overlast door hevige buien of droogte aanzienlijk verkleind. Het goed functioneren van deze waterwegen is essentieel voor het afvoeren van overtollig water of het aanvoeren van extra zoet water. 

Het maaien vereist zorgvuldig beleid. Jaarlijks worden de sloten en vaarten in het gebied in drie rondes onder handen genomen, waarbij in het voorjaar de focus ligt op de knelpunten. In de zomer volgt de verdere maaiing van de overige watergangen en gebieden met weelderige plantengroei, terwijl het najaar wordt benut voor uitgebreid onderhoud ter voorbereiding op het natte seizoen.

Ook de dijken worden niet vergeten in deze onderhoudsronde. Het handhaven van een gevarieerde begroeiing en een goede grasmat draagt bij aan de stevigheid van de dijken. Bovendien is het van belang voor inspecteurs om de conditie van de dijken goed te kunnen beoordelen, vooral met de zomer in aantocht.

Niet alleen waterveiligheid staat centraal, maar ook het behoud en bevordering van de natuur. Het Hoogheemraadschap zet in op natuurvriendelijk onderhoud, waarbij speciale aandacht wordt besteed aan het beschermen van broedvogels en nesten. Toezichthouders zien erop toe dat het werk volgens ecologische richtlijnen verloopt, en visverenigingen worden betrokken bij het monitoren van waterkwaliteit en zuurstofniveaus. Na het maaien blijft het maaisel waar het kan 48 uur liggen, zodat insecten en amfibieën de kans krijgen om te ontsnappen. Vervolgens wordt het maaisel afgevoerd of hergebruikt.