Afbeelding

Burgemeesters en Guus Haak te gast bij familie Ballemakers bij ADO

Algemeen

Guus Haak behaalde in zijn voetbalcarrière grote successen als voetballer bij onder meer ADO en Feijenoord. Als trainer zullen veel Delftenaren hem herinneren als de zo succesvolle coach die de Delftse voetbalclub DHC naar grote successen leidde zoals de zondag landskampioenschappen in 1983 en 1985. Haak was voorts international en kwam 14 keer uit voor het Nederlands elftal. In de europacup finale van 1970 speelde Guus nog mee in de verlenging die werd gewonnen van het Schotse Celtic. Haak komt nog wel eens op bezoek bij Delft op Zondag, herinneringen aan mooie voetbaltijden worden dan opgehaald met Leo en Bram Rontberg die Haak als trainer nog hebben meegemaakt. Afgelopen maandag was Haak een van de eregasten in de skybox van de ondernemers van de Winston Leisure Group, de familie Ballemaker, verhalen over de gouden tijden van DHC kwamen langs in de skybox. 

Tekst en foto: Martin Reitsma

Enerverende match
De wedstrijd ADO - FC Dordrecht stond op de affiches aangegeven als topper in de Keuken Kampioen Divisie. Het werd dan ook een meeslepende wedstrijd. Het hondstrouwe ADO publiek steunde vanaf de tribunes hun favoriete club weer vol passie en overtuiging.  Helaas stond Dordrecht al na een half uur spelen met 0 -2 voor.  Alex Schalk maakte diep in de eerste helft de aansluitende treffer naar 1- 2. 

In de tweede helft ontspon zich een meeslepende wedstrijd waarbij op het scherpst van de snede werd geknokt om de drie wedstrijdpunten. Groot was de Haagse opluchting toen Daryl van Mieghem ter hoogte van de middenlijn prachtig raak schoot. Hij had in een oogwenk waargenomen dat Dordrecht-doelman Luca Plogmann te ver voor zijn doel stond en knalde de bal van grote afstand zo over de doelman heen. Hiermee werd het 2 - 2 en was er nog van alles mogelijk. Helaas liep het anders en moest ADO genoegen nemen met een punt waarmee ze derde op de ranglijst blijven.  De komende wedstrijden zullen cruciaal zijn voor ADO om het ultieme doel, promotie naar de felbegeerde eredivisie, af te dwingen. De club, de trouwe aanhang en Den Haag zijn er al jaren aan toe. 

De familie Ballemaker ontving prominente gasten in hun Skybox w.o. de burgemeesters van Den Haag en Zoetermeer
In de skybox van onder andere de ondernemers en ADO sponsoren Harry, Ineke en Marco Ballemaker was het een mooi samenzijn met nogal wat autoriteiten  en prominenten uit Den Haag en naburige gemeenten. Iedereen had het bijzonder naar zijn of haar zin.  De eigenaren van de Sir Winston Leisure Group en strategisch partner van ADO Den Haag zorgden ervoor dat het hun gasten aan niets ontbrak.  

De Haagse burgemeester Jan van Zanen, zijn collega uit Zoetermeer Michel van Bezuijen, oud topvoetballers Guus Haak en Lex Schoenmaker, zanger Lou Prince, oud minister Hilbert Nawijn, zakenman Tony Tetro, ADO erelid en oud voorzitter van ADO Jan Lobel  behoorden allen tot de gasten van de familie Ballemaker. De wedstrijd bleef tot het einde spannend met een fel meelevende burgemeester van Zanen. Het was leuk om te zien dat de Haagse ambstdrager  ADO verbaal én met gebaar aanmoedigde en juichend en klappend opsprong bij de aansluitende en gelijkmakende treffers. 

De familie Ballemaker bleek opnieuw servicegericht en gastvrij in deze mooie skybox, het ontbrak niemand aan iets. Er waren broodjes met allerlei lekkernijen. De drankjes waren eveneens niet te versmaden. In de pauze trad zanger Lou Prince op en zong diverse van zijn hits. De stemming zat er goed in.  Guus Haak en Lex Schoenmaker haalden met schrijver dezes herinneringen op aan hun memorabele voetbalcarrière bij ADO en Feijenoord. De Italiaanse Hagenaar Franco pakte een gitaar en zong de oude hit van Toto Cutuno “L’Italiano’  een bekende melodie samen met Lou Prince.  De Sir Winston Leisure Group is met zijn merken Queens Casino en Sir Winston Fun & Games ook goed zichtbaar in het Bingoal Stadion als sponsor van ADO.  

Burgemeester van Zanen genoot van de wedstrijd
Na afloop vroeg ik burgemeester van Zanen hoe hij de wedstrijd had ervaren.  Van Zanen: “ Ik heb genoten van de wedstrijd, na de 2 nul achterstand had ik even mijn bedenkingen, maar kreeg weer hoop bij de aansluitingstreffer naar 2 -1 en na die formidabele gelijkmaker van Daryl van Mieghem - een wereldgoal vanaf de middenlijn -  geloofde ik weer in een overwinning. Ik vond het spannend en meeslepend en zat soms op het puntje van mijn stoel. Ik heb bewondering voor de wijze waarop ADO zichzelf herpakte er helemaal voor ging, strijdbaar en onverzettelijk bleef en er volledig voor ging. Dat resulteerde nog in diverse kansen, hoewel het jammer is dat er niet werd gewonnen heb ik toch volop genoten van de wedstrijd, de Haagse supporters en het gezellige samenzijn in deze Skybox . Ook zijn ambtsgenoot uit Zoetermeer Michel van Bezuien bleek positief en vertelde:  ’ Ik geniet ervan dat ADO dit seizoen zo goed meedraait in de top van de Keukenkampioen divisie en ik zie ze op enig moment echt wel terugkeren in de eredivisie op het niveau waar ADO ook thuishoort.  Deze wedstrijd bleef tot het laatst spannend en onderhoudend en net als collega van Zanen heb ik genoten.

Op 15 maart a.s. speelt ADO uit bij Telstar en hoopt uiteraard de drie punten mee naar Den Haag te kunnen nemen. Om aansluiting te behouden bij de top is dat essentieel.