Self Spot (Foto: Marieke van der Burg)
Self Spot (Foto: Marieke van der Burg)

Niets is wat het lijkt tijdens het unieke festival Highlight Delft!

Algemeen

DELFT - Van 15 t/m 17 februari vindt een bijzonder festival plaats in de binnenstad van Delft: Highlight Delft. Op mooie locaties langs een festivalroute die door de binnenstad loopt, zijn ruim 30 installaties van kunstenaars en wetenschappers in verschillende vormen te ontdekken. Installaties waar je doorheen kunt lopen, installaties waar je letterlijk zelf aan de knoppen kunt zitten én installaties die je doen twijfelen aan je eigen waarneming… Want daar draait het deze editie van Highlight Delft om. Kunnen we onze zintuigen tegenwoordig nog vertrouwen in een wereld waar met digitale middelen werkelijk alles mogelijk lijkt te zijn? En zien we eigenlijk wel alles wat er om ons heen gebeurt?

Oprichter van Highlight Delft, Teun Verkerk: “In de digitale wereld gebeurt op dit moment heel veel. Nieuwe telefoons zijn bijna allemaal uitgerust met augmented reality, waarmee je lagen over de werkelijkheid kan leggen. Sommige mensen zijn ook al aan het spelen met Artificial Intelligence / AI: Met een simpele opdracht kun je allerlei plaatjes en teksten genereren en binnenkort misschien zelfs hele 3D-werelden. Zo kunnen we in die digitale wereld oneindig veel dingen toe blijven voegen aan de echte wereld. Die werelden zijn soms zó realistisch dat we onszelf erin kunnen verliezen, want wat is nou echt en wat niet?”

Til eens op stoeptegel op en kijk wat daaronder gebeurt
‘Daar staat tegenover dat er in de echte wereld heel veel gebeurt dat onzichtbaar is, maar wel effect heeft op ons dagelijks leven. CO2, is een voorbeeld maar ook infraroodstraling en interacties tussen kleine deeltjes hebben invloed. We zien het niet, maar we kunnen het wél meten of ervaarbaar maken. 

Ook doen we dit jaar projecten die gaan over de bodem. We lopen er elke dag op, maar wie tilt er nou een stoeptegel op om te kijken of het wel goed gaat met de wormen en het andere leven onder die tegel? Want who cares? Maar op het moment dat de bodem geen voedsel meer produceert dat we kunnen eten, hebben we natuurlijk wel een probleem met zijn allen.’

Bijzondere voorstelling SH4D0W bij Theater de Veste
Tijdens het festival zijn de installaties te zien bij onder meer Theater de Veste, het Arsenaal, The Social Hub en op het station. Bijzonder is dat er dit jaar voor het eerst ook een theatervoorstelling op het programma staat, SH4D0W. Deze van oorsprong Deense voorstelling is door Highlight Delft en Theater de Veste exclusief naar Delft gehaald. Erg bijzonder, want SH4D0W is nergens anders in Nederland te zien. In SH4D0W draait het niet alleen om Articficial Intelligence (AI), maar de hoofdrol wordt ook daadwerkelijk gespeeld door een AI. Deze probeert door data van het publiek te verzamelen de optimale menselijke machine te worden. De vraag is iedere avond weer: hoe ver komt deze AI? Bijzonder voor de bezoekers is dat je tijdens de voorstelling ook echt onderdeel wordt van de performance. Zo probeert de AI niet alleen zoveel mogelijk informatie te verzamelen, maar ook vindt de performance plaats in een ‘4D’ box. Als toeschouwer krijg je een 3D bril op en langzaamaan wordt het onderscheid tussen echt en fictie steeds minder scherp. In hoeverre kun je je eigen waarneming nog vertrouwen?

Highlight Delft vindt van 15 tot en met 17 februari iedere avond van 17.30 uur tot 23.00 uur plaats in de binnenstad van Delft. Meer informatie is te vinden op www.highlightdelft.nl.

Forming Folds (Foto: Zeno van den Broek)