Van 15 t/m 17 februari vindt in de binnenstad van Delft weer het driedaagse Highlight Delft festival plaats. (Foto: Koos Bommelé)
Van 15 t/m 17 februari vindt in de binnenstad van Delft weer het driedaagse Highlight Delft festival plaats. (Foto: Koos Bommelé)

Geniet van SH4DOW in Theater de Veste!

Algemeen

DELFT - Van 15 t/m 17 februari vindt in de binnenstad van Delft weer het driedaagse Highlight Delft festival plaats. Op dit festival komen kunst en technologie samen en kunnen bezoekers dit jaar genieten van de internationale voorstelling SH4DOW, een theaterproductie bij Theater de Veste geïnspireerd op het sprookje De Schaduw van Hans Christian Andersen.

Het thema van het festival is dit jaar ‘Do you see what I see’ en draait om de wereld van Artificial Intelligence (Al), waar een nieuwe werkelijkheid wordt gecreëerd én de wereld van de kleine deeltjes. Deeltjes onzichtbaar voor het blote oog, die wel onze dagelijkse wereld vormen. Artificial Intelligence dringt steeds verder door in ons dagelijks bestaan. Voor- en nadelen worden meer en meer zichtbaar, maar onduidelijk is nog steeds hoe Al ons leven in de toekomst precies gaat beïnvloeden. Tijdens het driedaagse Highlight Delft krijgen bezoekers met behulp van een groot aantal installaties de kans om dieper in dit thema te duiken en het zelfs zelf te ervaren.

SH4DOW
De internationale voorstelling SH4DOW is de eerste theaterproductie die niet alleen over het thema Al gaat, maar deze Al ook écht de hoofdrol laat spelen. Deze Al is geprogrammeerd om steeds menselijker te worden en door gegevens en emoties van onder meer het publiek te verzamelen uiteindelijk de ultieme menselijke machine te worden. De voorstelling vindt plaats binnen een uniek format, de ‘4D box’, waarin digitale 3D grafische deeltjes worden gemixt met fysieke objecten en een actrice op het podium. Doordat het publiek tijdens de voorstelling een 3D bril op heeft vervaagt de grens tussen echt en fictief spelenderwijs steeds meer, tot het lastig is nog onderscheid te maken. De voorstelling haalt inspiratie uit Hans Christian Andersens verhaal De Schaduw en richt zich op de menselijke ontmoeting met zijn virtuele schaduw.

Ontdekkingsruimte
De foyers van Theater de Veste worden rond SH4DOW door Highlight Delft met installaties en prototypes getransformeerd tot een Al ontdekkingsruimte. Zo heeft Spring Digital Lab met gespreksherkenning en Chat-GPT een Al gesprekspartner ontwikkeld voor eenzame ouderen. Ook is Forming Folds van Zeno van den Broek, waarin hij een Al traint met behulp van bestaande teksten een nieuwe taal te genereren en zo de digitale ruimte vervormt en weerspiegelt, te ervaren. Onthaasten van alle Al input kan in de installatie Ouroboros, een oase van rust. Maker Jeroen Alexander Meijer leidt je door een ruimtelijke compositie van geluid, waardoor je kunt ontprikkelen en de constante verschuiving van je aandacht kunt ervaren.

Meer informatie over Highlight Delft is te vinden op www.highlightdelft.nl
      

     

Foto: Carl Emil Carlsen