Ton van Riet (links) en Melchior Kerklaan (rechts) helpen namens het R.K. Stadsdiaconaat iedereen, ongeacht wie je bent. (Foto: Koos Bommelé)
Ton van Riet (links) en Melchior Kerklaan (rechts) helpen namens het R.K. Stadsdiaconaat iedereen, ongeacht wie je bent. (Foto: Koos Bommelé)

Het R.K. Stadsdiaconaat groeit en is er voor iedereen

Algemeen

DELFT - Het R.K. Stadsdiaconaat heeft een succesvol jaar achter de rug. De maandelijkse maaltijdvieringen werden weer goed bezocht en ook door de Non-Foodbank en de Vakantiebank werden weer veel mensen geholpen. “Wij maken geen onderscheid tussen mensen en zijn er voor iedereen”, vertelt diaken en voorzitter Melchior Kerklaan.

Door Frank van der Steen

Het R.K. Stadsdiaconaat Delft is een stichting van de Parochie Sint Ursula die vindt dat iedereen recht heeft op een menswaardig bestaan. Jaarlijks organiseren ze verschillende activiteiten voor mensen die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken: “Wij hebben een aantal taken binnen de diaconie ondergebracht in een stichting. Met deze stichting hebben we drie werkvelden: de maandelijkse maaltijdvieringen, de Vakantiebank en de Non-Foodbank. Belangrijk is dat we een kerkelijke stichting zijn, maar wel iedereen helpen. Alle activiteiten vinden plaats dankzij enthousiaste vrijwilligers.” Wat volgens Melchior belangrijk is binnen de stichting, is dat de lijntjes met andere stichtingen en organisaties kort worden gehouden: “De voorzitter van de Voedselbank is bijvoorbeeld vaak aanwezig bij onze bestuursvergaderingen. Binnen Delft weten we elkaar best goed te vinden en op die manier houden we de lijntjes kort. In de toekomst zullen we proberen deze lijntjes te behouden en nog nauwer te maken.”

Maaltijdvieringen
Sinds 2003 organiseert het R.K. Stadsdiaconaat elke derde zaterdag van de maand een maaltijdviering: “Een groot gedeelte van deze mensen zijn bezoekers van de Jessehof. Vanuit de Jessehof maken mensen heel makkelijk de stap naar de maaltijdviering. We beginnen met een inloop, waarna we daarna naar de kapel gaan voor een gebedsviering. Wat hierin belangrijk is, is dat niemand verplicht is om mee te gaan. Er zijn ook mensen die niet mee gaan en gewoon lekker een kopje koffie gaan drinken. Na afloop van de gebedsviering gaan we met z’n allen eten. Iedereen die het nodig heeft is van harte welkom.” Volgens coördinator Melchior wordt er met kerst flink uitgepakt, maar heeft de stichting ook mindere tijden gekend: “De Kerstmaaltijdviering heeft twee keer niet door kunnen gaan vanwege corona. De tweede keer hebben we het zelfs een dag van tevoren moeten cancelen. Na de coronaperiode waren er bij de eerste maaltijdviering maar 14 mensen, wat aangeeft dat we helemaal opnieuw moesten bouwen. Bij de reguliere maaltijdvieringen komen er meestal zo’n 30 tot 40 mensen, maar tijdens de afgelopen Kerstmaaltijdviering waren er zo’n 120 mensen! Dit geeft aan hoeveel mensen het nodig hebben. Ook was de burgemeester aanwezig, wat natuurlijk ook helpt en erg leuk is.” Bestuurslid Ton van Riet vult aan: “Er zijn ook mensen die puur voor het eten komen. Deze mensen hebben soms een aantal dagen niet goed gegeten en lopen soms meerdere keren langs om op te scheppen. Voor ons is dit ook gewoon prima, niemand is verplicht de viering mee te vieren.” 

Vakantiebank
Ook dit jaar zorgde de Vakantiebank Delft er volgens Melchior weer voor dat mensen die onder het sociaal minimum leven in Delft toch even konden genieten van een korte vakantie of een dagje uit. “Een groot deel van de mensen die meegaan met de Vakantiebank komen bij de Voedselbank. Af en toe gaan wij daar achter een tafeltje zitten en kunnen mensen zich inschrijven voor verschillende uitstapjes. Voorbeelden hiervan zijn onder andere een dagje voor kinderen naar Plaswijck, een midweek voor gezinnen met kinderen naar Duinrell of een paar dagen voor alleenstaanden naar een klooster in Vught. Soms zien we tijdens dit soort uitstapjes ook echt vriendschappen ontstaan en kunnen kinderen op school hun leuke ervaringen vertellen. Dat is erg mooi om te zien.”

Non-Foodbank
De Non-Foodbank zorgde er vorig jaar weer voor dat ongeveer 350 mensen blij gemaakt konden worden met onder andere meubels en witgoed. Volgens Ton maakte de Non-Foodbank het afgelopen jaar helaas zelfs een flinke groei door: “De aanvragen krijgen wij binnen via bepaalde organisaties, waaronder de Voedselbank. Dit betekent dat iemand niet zomaar iets kan krijgen. Door deze samenwerkingen met organisaties hoeven wij mensen niet te screenen en weten we dat de mensen die bij ons komen het ook echt nodig hebben. Het aantal aanmeldingen en aanvragen is vorig jaar met zo’n 25% gegroeid en ook aankomend jaar verwachten we een groei van ongeveer 10%. Deze cijfers zijn gebaseerd op informatie die wij van de Voedselbank krijgen en dit laat maar weer zien hoeveel mensen deze hulp nodig hebben.”

Het R.K. Stadsdiaconaat is altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers en ook alle donaties zijn welkom. Kijk voor meer informatie hierover op www.rkstadsdiaconaatdelft.nl.