Stadsdiaken Melchior Kerklaan (Foto: Koos Bommelé)
Stadsdiaken Melchior Kerklaan (Foto: Koos Bommelé)

Kerstmaaltijdviering voor mensen die steuntje in de rug kunnen gebruiken

Algemeen

DELFT - Op woensdag 21 december zijn thuislozen, verslaafden, maar ook mensen die zich zeker in deze tijd eenzaam voelen en alle anderen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken van harte welkom om de Kerstmaaltijdviering in de Maria van Jessekerk aan de Burgwal 20 bij te wonen. Jong en oud, ziek en gezond, gelovig of niet-gelovig; de deur staat open voor iedereen. 

Door Cheyenne Toetenel 

De kerstviering in de Maria van Jessekerk is verbonden aan de maaltijdvieringen die R.K. Stadsdiaconaat Delft e.o. elke derde zaterdag van de maand organiseert, met uitzondering van juli en augustus. Deze maandelijkse maaltijdvieringen zijn ontstaan uit de eerste kerstviering voor dak- en thuislozen en verslaafden in 2003. Broeder Hans van Bemmel, de grondlegger van het Stadsdiaconaat, was de initiatiefnemer. De maaltijdvieringen hadden in de jaren erna vooral de Delftse verslaafden en dak- en thuislozen als doelgroep. “Dit is een groep die normaal gesproken niet zo snel in de kerk komt, maar wel de behoefte heeft om samen te komen”, vertelt huidig stadsdiaken Melchior Kerklaan. “Met de jaren is dat wel veranderd door maatregelen vanuit de gemeente die de groep dak- en thuislozen hebben doen slinken. Toen ik drie jaar geleden als stadsdiaken startte in Delft, trof ik daarom een andere groep aan die ook hulp kon gebruiken. In Delft hebben we steeds meer mensen die door financiële problemen geestelijk en emotioneel aan de rand van hun draagkracht zijn, of mensen die door het verlies van een partner eenzaam zijn. Al deze mensen zijn van harte welkom bij onze maandelijkse maaltijdvieringen. En dan maakt het ons absoluut niet uit of je katholiek bent, een ander geloof volgt of helemaal niet gelovig bent. Iedereen die honger heeft of behoefte heeft aan mensen om zich heen verdient een maaltijd.” Tijdens de maandelijkse maaltijdvieringen is er vrije inloop. “We drinken een kop koffie, zingen samen, lezen een stukje evangelie, bidden samen en steken een kaarsje aan. Heb je hier geen behoefte aan, dan ben je vrij om later te arriveren. Na de viering gaan we samen naar de Jozefzaal, waar een maaltijd klaarstaat.” 

Kerstviering
Met Kerst pakt het Stadsdiaconaat uit. “De Kerstmaaltijdviering begint op woensdag 21 december om 16.00 uur met een inloop in de Maria van Jessekerk. Er is dan koffie, thee en gebak. Rond 17.40 uur zal de kerstviering worden gehouden. Voorganger in deze viering is stadsdiaken Melchior Kerklaan. Voor de muziek in de viering zal worden gezorgd door een gelegenheidskoor onder leiding van Sonja Nowee. Om 18.20 uur volgt er een optreden van diaken Ed Doe, die een aantal kerstliedjes zal zingen. Aansluitend aan de viering kunt u rond 18.35 uur genieten van een groots kerstdiner. Vanaf 19.00 uur geniet u eveneens van een concert van dameskoor Cantiamo Delft onder leiding van Gregor Bak. “Gregor bood zelf aan om dit te organiseren. Uiteraard hebben wij dat aanbod aangenomen.” Tijdens de kerstviering worden meer dan 100 gasten verwacht. “Het zijn moeilijke tijden. Het leven is duurder geworden, mensen hebben stress omdat ze de rekeningen niet meer kunnen betalen of voelen zich eenzaam. Er zijn veel mensen die om die redenen tegen Kerstmis opzien. Voor hen kan onze kerstviering een enorme opsteker zijn, door het samenzijn met lekker eten en muziek.” Kerklaan vindt het belangrijk dat de kerk op deze manier laat zien er voor de samenleving te zijn. “We zitten niet alleen op zondag met elkaar in de kerkbanken. Gelovig zijn betekent ook omzien naar elkaar en voor elkaar zorgen. Dat dit samenkomt in onze Kerstviering en maandelijkse maaltijdvieringen vind ik mooi.”

Ondersteuning
Deze maaltijdvieringen kunnen mede mogelijk worden gemaakt dankzij sponsors. “Sponsors die ons gedurende het jaar financieel ondersteunen, maar ook mensen die af en toe aan ons denken en ons een schenking doen. Daar zijn wij dankbaar voor.” Bovendien kunnen de vieringen niet worden georganiseerd zonder de vrijwilligers. “Bij de maandelijkse vieringen hebben we zo’n tien vrijwilligers, bij de grootse Kerstviering gaan we richting de twintig. Het leuke is dat, ondanks dat we als kerk toch wel een beetje vergrijsd zijn, we bij maaltijdvieringen vrijwilligers hebben rondlopen van alle leeftijden. Twintigers tot tachtigers, die samen bezig zijn. Dat is prachtig.” Stadsdiaken Kerklaan put daarbij ook uit zijn eigen netwerk. “Zo heb ik bijvoorbeeld een vriendin die het leuk vindt om te koken. Zij komt helpen tijdens de kerstviering, wat ook weer scheelt in de kosten. Zo blijft er meer budget over voor andere dingen.”

Deelname aan de Kerstviering met maaltijd is geheel gratis. De kerk wordt die dag verwarmd. Aanmelden is niet nodig. Vrijwilliger worden bij de maandelijkse maaltijdvieringen? Zie rksd.nl voor meer informatie.