Afbeelding
Foto: Tiemen vd Reijken

Dubbel Delft 6/1

Algemeen

DELFT - Er zijn ongeveer 34.000 verschillende vissoorten bekend; een aantal dat nog elke dag groeit. De Griek Plinius sloeg in het jaar 77 na Christus dan ook flink de plank mis, toen hij bij de presentatie van zijn vissoortenlijst waarop 176 soorten prijkten, trots uitriep: ‘In de zeeën en oceanen, zo onmetelijk groot als zij zijn, bestaat er - bij Hercules! - niets onbekends meer voor ons!’ Het aantal nu bekende soorten is meer dan alle zoogdieren, vogels, reptielen en amfibieën bij elkaar. De aarde bestaat voornamelijk uit water, dus dat er zoveel vissen zijn is niet zo vreemd. Ook dat water komt in veel soorten, omgevingen en dieptes voort. In onze Noordzee leven ongeveer 220 verschillende vissoorten. Waarvan op ongeveer 30 soorten commercieel gevist wordt. Ons land importeert ook vissoorten die niet in onze eigen wateren zwemmen en exporteren onze Noord- en Waddenzeevis. Nadat de vis is verkocht op de afslag, kan deze op verschillende plekken terechtkomen. Bijvoorbeeld in een viswinkel, een visgroothandel, een visverwerkingsbedrijf, een restaurant en natuurlijk bij de Delftse Visbanken. De visafslag is hier pas de eerste schakel in. Een plek waar de vis vervolgens naartoe gaat is de visgroothandel. Vaak hebben groothandels een bepaalde specialisatie. Zo heb je haringgroothandels, platvisgroothandels en garnalengroothandels. Deze kopen vanaf verschillende afslagen in Nederland de beste vissen in. Daarna verkopen zij deze weer door aan viswinkels of aan bedrijven in het buitenland. Zo hoeven viswinkels niet zelf naar de visafslag om vissen uit te zoeken en te kopen, maar kunnen ze deze heel makkelijk bestellen bij de groothandel. Van de groothandelaren weten ze dan precies welke kwaliteit ze kunnen verwachten. De soorten die je vers kunt kopen bij de Visbanken zijn meestal kabeljauw, makreel, schol, garnalen en zalm. Ingevroren zijn vooral schol, kabeljauw, zalm, tilapia en pangasius erg populair. De Visbanken is halverwege de 14de eeuw gevestigd op de hoek van de Cameretten en de Hippolytusbuurt. Vis is al voor de eerste bewoners van Delft en omgeving een substantieel deel van het menu en wordt dus al eeuwenlang verhandeld. Navraag leert dat anno nu vooral de gebakken vis en de haringen het goed doen. Zeker op feestdagen.

Afbeelding