Afbeelding

Dubbel Delft

Algemeen

Heilbot, forel, zeebaars, pijlstaart inktvis, schar, zeeduivel, roodbaars, makreel, garnalen, snoekbaars, zwaardvis, kabeljauw, tonijn, makreel, zalm, schalvis en zeekraal zijn zo wat van die zoet- en zoutwaterspartelaars die je kan vinden bij de Delftse Visbanken. De bakjes kibbeling, mosselen en de lekkerbekjes gaan daar in hoog tempo van hand tot hand. En sinds kort natuurlijk weer de malse nieuwe haring.

Een winkel met de meest aparte producten die je in onze stad kan vinden. Eeuwenlang was alle Delftse handel, inclusief de vishandel, geconcentreerd in de omgeving van de Markt. De dagmarkt op de Markt, het vee op de Beestenmarkt, de boter langs de Boterbrug, de wijnen langs de Wijnhaven, de turf op de Brabantse Turfmarkt en de paarden op de Paardenmarkt. Ooit waren er in de stad drie plaatsen waar de vis verhandeld mocht worden. Deze lagen op of in de buurt van bruggen waar de vis makkelijk met water kon worden schoongespoeld en waar de vissers hun handel met boten konden afleveren. Veel vissers kwamen via Delfshaven, de haven die bij Delft hoorde, hun handel brengen op de Kaakbrug, de Wijnhaven en langs de Camaretten. En dan was er nog de riviervis die verhandeld werd op de Hieronymusbrug over het Oude Delft. Naast de hal waar het vlees werd verkocht, ooit de Vleeshal en nu beter bekend als de Koornbeurs, werd de zeevis verhandeld. Dit gebeurde op zogenaamde visbanken: stenen banken waar de al of niet schoongemaakte vis voor de potentiële koper op werd uitgestald. De resten van het schoonmaken verdwenen weer naar de plek waar de handel vandaan kwam: het water.

Eind 1963 verzonnen de heren Bert Klemens en Willem van Doorne dat de Visbanken ook een ideale plek was voor het houden van een kunstmarkt. Je moet er maar op komen. En zo kon Tiemen vd Reijken op 4 november 1963 de foto maken van een aantal mensen met een goede neus voor kunst in plaats van heilbot, forel, zeebaars, enzovoort. Zowel de zeevruchten als de kunst wordt anno 2018 op meer plaatsen in Delft onder de aandacht gebracht. Zowel in winkels als op de zaterdagse markt, onder andere voor de deur van de Visbanken. (www.dubbeldelft.nl)

Afbeelding