Gemeente Pijnacker-Nootdorp
Gemeente Pijnacker-Nootdorp

Pijnacker-Nootdorp onderzoekt mogelijkheden rondom asielopvang en flexwoningen

Algemeen

PIJNACKER-NOOTDORP - Met het proces rondom de komst van een asielzoekerscentrum naar Midden-Delfland nog in ons achterhoofd, houdt nu de volgende gemeente binnen onze regio zich bezig met onderzoek naar een geschikte locatie voor asielopvang. De gemeente Pijnacker-Nootdorp toetst momenteel namelijk de mogelijkheid om 150 tot 300 opvangplekken voor asielzoekers te creëren voor de duur van vijf tot tien jaar. Ook wil de gemeente tijdelijke woningen plaatsen voor starters en spoedzoekers. De gemeente nodigt inwoners uit om mee te denken en een digitale vragenlijst in te vullen.

“In Nederland is een groot tekort aan opvangplekken voor asielzoekers en dat zorgt voor hele vervelende situaties”, schrijft de gemeente Pijnacker-Nootdorp. “Vorig jaar moesten veel asielzoekers zelfs meerdere nachten buiten slapen. De vraag van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers naar meer tijdelijke opvanglocaties is daardoor groot. Pijnacker-Nootdorp wil graag haar maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen.”

Vragenlijst
De komende maanden zoekt de gemeente daarom uit wat er nodig is om asielzoekers in Pijnacker-Nootdorp te kunnen opvangen en wat een geschikte plek is voor de locatie van de asielopvang en flexwoningen. Inwoners van de gemeente worden uitgenodigd om mee te denken en aan te geven wat zij belangrijk vinden binnen het onderzoek. De vragenlijst, beschikbaar tot 30 november, fungeert als een essentieel instrument om inzichten te vergaren en de stem van de gemeenschap te laten doorklinken in het onderzoek. De resultaten zullen worden geïntegreerd in de voortgang van het onderzoek naar geschikte locaties voor de opvang. Bovendien zal voor direct omwonenden, zodra een locatie is bepaald, ruimte worden gecreëerd voor betrokkenheid bij het vormgeven van de locatie.

Aandachtspunten
Binnen het onderzoek worden de aandacht voor de beschikbaarheid van zorg binnen de gemeente, het voorkomen van overlast, veiligheid op en rond de opvanglocatie, voldoende voorzieningen in de directe omgeving, samenwerking met sociale partners en vrijwilligers uit de samenleving, goede dagbesteding voor de bewoners van de asielopvang en ontspanningsmogelijkheden op of rondom de opvanglocatie al als onderwerpen meegenomen. De gemeente geeft inwoners de gelegenheid om in de vragenlijst aanvullende aandachtspunten aan te kaarten, zodat ook deze kunnen worden meegenomen. Daarnaast richt de gemeente zich in de vragenlijst op de zorgen die onder inwoners kunnen heersen. “Waar maakt u zich zorgen over als er een asielopvang en flexwoningen in de gemeente zou komen?” De gemeente peilt tevens de interesse om vrijwilligerswerk in een eventuele asielopvang te doen, en vraagt hoe inwoners de komende manden informatie willen ontvangen over de ontwikkelingen tijdens het onderzoek.

Uw mening geven
De digitale vragenlijst kunt u nog invullen tot 30 november, via www.pijnacker-nootdorp.nl/vragenlijstasielopvang. Heeft u moeite om de vragenlijst digitaal in te vullen? Een papieren versie kan worden ingevuld bij het gemeentekantoor, CulturA & Zo, de bibliotheek en de locaties van de SWOP. Na 30 november zal de gemeente de uitkomsten van deze vragenlijst verwerken en delen via de gemeentewebsite. De gemeente neemt alle antwoorden mee in het verdere onderzoek. 


Geschikte locatie
Of er daadwerkelijk een asielopvang komt in Pijnacker-Nootdorp, hangt af van het haalbaarheidsonderzoek naar geschikte en beschikbare locaties. Ook wordt onderzocht wat de gemeente maatschappelijk aan kan. Daarom worden naast inwoners ook organisaties als de SWOP, de bibliotheek, de Raden van Kerken, het onderwijs en de politie gevraagd om mee te denken. Zodra bekend is welke plek als geschikt wordt gezien voor een mogelijke opvanglocatie, organiseert de gemeente voor direct omwonenden meerdere informatiebijeenkomsten. Zo kunnen zij meedenken en aangeven hoe de locatie er volgens hen uit moet komen te zien. Dit traject zal naar verwachting in het voorjaar van 2024 plaatsvinden. 

De gemeenteraadsleden beslissen uiteindelijk of zij akkoord gaan met het plan. Die keuze wordt gemaakt op 28 maart 2024.