Gemeente Pijnacker-Nootdorp
Gemeente Pijnacker-Nootdorp

Uitbreiding vluchtelingenopvang Pijnacker-Nootdorp

Algemeen

PIJNACKER-NOOTDORP - De gemeente Pijnacker-Nootdorp blijft zich inzetten voor vluchtelingenopvang en heeft onlangs belangrijke besluiten genomen met betrekking tot de opvang van Oekraïense vluchtelingen en de crisisnoodopvang. Sinds de start van de vluchtelingenopvang op 15 maart 2022 heeft de gemeente actief bijgedragen aan de hulpverlening aan ontheemden, en deze inspanningen zullen worden voortgezet om tegemoet te komen aan de groeiende vraag naar opvangplekken.

 Onze gemeente is gestart met de opvang van ontheemden uit Oekraïne. Inmiddels biedt de gemeente opvangplekken aan 180 Oekraïense vluchtelingen. Daarnaast heeft de gemeente sinds oktober 2022 ook crisisnoodopvang geïmplementeerd, met 60 asielzoekers die tijdelijk onderdak vinden. Verder werden 30 statushouders vervroegd opgevangen uit een AZC in afwachting van permanente huisvesting in de gemeente. 

Oekraïners
Het kabinet heeft in september 2023 de oproep gedaan om meer opvangplekken beschikbaar te stellen voor Oekraïense vluchtelingen. De landelijke taakstelling is verhoogd naar 97.000 opvangplekken per 1 februari 2024, wat een uitdaging vormt voor alle gemeenten. De huidige taakstelling voor Pijnacker-Nootdorp omvat 176 opvangplekken, maar deze is recentelijk verhoogd naar 190 plekken. Met de huidige 180 opvangplekken, bevindt de gemeente zich net boven de huidige taakstelling. Om aan de nieuwe eisen te voldoen, zullen er nog 10 extra opvangplekken worden gerealiseerd. Om de noodzaak van opvang te benadrukken, heeft het college besloten om vanaf 1 november 2023 beschikbare opvangplekken in het Van der Valk Hotel toe te wijzen aan Oekraïense vluchtelingen. Deze vrijgekomen plekken zijn het gevolg van de doorstroom van statushouders naar permanente huisvesting in de gemeente. De gemeente zal ook op zoek gaan naar geschikte locaties voor tijdelijke huisvesting voor deze extra groep Oekraïense vluchtelingen, met inachtneming van het proces van eerdere besluiten over tijdelijke locaties. De richtlijn voor Tijdelijke Bescherming voor vluchtelingen uit Oekraïne is verlengd tot 4 maart 2025, en de gemeente zal haar opvangdiensten evenredig verlengen.

Crisisnoodopvang
De vraag naar opvangplekken voor crisisnoodopvang blijft toenemen op landelijk niveau. Gemeenten zijn gevraagd de huidige crisisnoodopvang te verlengen en het aantal plekken zoveel mogelijk te verhogen, aangezien er nog geen definitieve oplossing is voor het tekort aan opvangplekken. De gemeente Pijnacker-Nootdorp heeft daarom besloten om de huidige crisisnoodopvang te verlengen tot 4 maart 2025, gelijk aan de verlenging voor de Oekraïense opvang. Om te voldoen aan het verzoek van de staatssecretaris om extra opvangplekken te realiseren, heeft de gemeente 8 extra opvangplekken aangeboden in het Van der Valk Hotel, waarmee het totale aantal opvangplekken in de crisisnoodopvang op 68 komt. Als er nieuwe ontwikkelingen zijn of besluiten worden genomen over de locaties voor opvang, zal de gemeente de raad en omwonenden informeren.