Op zaterdag 21 oktober vond in OPEN Delft de prijsuitreiking plaats van de ontwerpwedstrijd ''Wijk van de Toekomst'. De winnaar werd uiteindelijk groep 8 van de Freinetschool! (Foto: Esther de Cuijper)
Op zaterdag 21 oktober vond in OPEN Delft de prijsuitreiking plaats van de ontwerpwedstrijd ''Wijk van de Toekomst'. De winnaar werd uiteindelijk groep 8 van de Freinetschool! (Foto: Esther de Cuijper)

Freinetschool Delft ontwerpt ‘Wijk van de Toekomst’!

Algemeen

DELFT - Sinds september hebben vijf Delftse groep 8 klassen tijdens het culturele kinderfestival Cultuurbarbaren nagedacht over hun ideale wijk van de toekomst. Hoe wonen mensen? Welk vervoer is er? Hoe bereid je de stad daarop voor? Samen met een echte architect zijn ze met deze vragen aan de slag gegaan en hebben ze een maquette van hun ‘Wijk van de Toekomst’ ontworpen. Vorige week zaterdag vond de prijsuitreiking plaats in OPEN Delft.

Door Frank van der Steen

Cultuurbarbaren is een jaarlijks terugkerend evenement, waarmee kinderen laagdrempelig kennis maken met dans, muziek, theater, architectuur, historie en nog veel meer. Het festival maakt cultuur bereikbaar en leuk voor iedereen via een divers programma voor kinderen van verschillende leeftijden. Volgens wethouder Maaike Zwart is het niet alleen voor kinderen belangrijk om na te denken over de toekomst en hoe de stad Delft zich daarop moet voorbereiden: “Het is belangrijk voor zowel de kinderen als volwassen rond de kinderen. De kinderen die ik heb ontmoet waren heel goed op de hoogte hoe Delft en Delftenaren zich kunnen voorbereiden op de toekomst. Wat ik erg waardeer aan de ontwerpwedstrijd is dat kinderen ook weer met nieuwe ideeën komen hoe wijken duurzaam ontwikkeld kunnen worden. Die inspireren mij en ik hoop meer volwassenen om ook daadwerkelijk in actie te komen om onze stad te verduurzamen!”

Ontwerpen
Tijdens de ontwerpwedstrijd kwamen er geweldig mooie ideeën naar voren, zoals manieren om energie op te wekken via een bowlingbaan of via lantaarnpalen waar je de poep van je hond in kan gooien. Ook is er nagedacht over fijne natuurplekken voor dieren, het opvangen van regenwater en ondergronds rijdende auto’s. “Je ziet in alle ontwerpen goed terug dat de kinderen groen in de wijk en energie vanuit zonnepanelen belangrijk vinden”, viel de vakjury op. De maquettes stonden vorige week geëxposeerd op de eerste verdieping van OPEN aan het Vesteplein in Delft. Hier konden het publiek van het festival en andere geïnteresseerden de maquettes bewonderen én meestemmen op hun favoriete ontwerp. Deze stemmen telden voor 50% mee in de uitslag, naast een echte vakjury. Deze vakjury keek naar creativiteit en originaliteit, duurzaamheid en toekomstbestendigheid, architectuur en stedenbouw en de voorzieningen. Deze vakjury bestond uit Sten van Vliet (projectontwikkelaar bij Kondor Wessels Vastgoed), Erik Laan (docent ruimtevaarttechniek bij InHolland Delft), Angelo Witmus (leerkracht basisschool groep 8, Oranje Nassauschool in Den Haag) en Claudia Hofeman (klimaatburgemeester Delft en directeur 015Duurzaam). Het oordeel van deze vakjury telde ook voor 50% mee.

Winnaar
Afgelopen zaterdag maakte wethouder Maaike Zwart bekend dat groep 8 van de Freinetschool het mooiste ontwerp had gemaakt en daarmee 1000 euro wonnen om hun schoolplein te vergroenen! De vakjury was duidelijk: “Er is over veel details nagedacht in dit ontwerp, maar je ziet ook heel goed de creatieve ideeën van de kinderen terug. Er zijn bijvoorbeeld veel voorzieningen, zoals een kringloopwinkel, school en station. De hoge gebouwen staan strategisch aan de rand van de wijk, auto’s mogen het centrum niet in en er zijn veel verschillende soorten planten en verticaal groen. Ook hebben ze alle energiebronnen toegepast, zoals windenergie, zonnepanelen en de opvang van regenwater. Een heel bijzonder aspect was toch wel het gebouw waar meerdere generaties met elkaar samenwonen. Jong en oud.”   

Inspirerend
De vakjury was zeker niet de enige die enthousiast was over het ontwerp van de Freinetschool. Ook wethouder Zwart was enthousiast en vond de Freinetschool de terechte winnaar: “Alle ontwerpen vond ik inspirerend, allemaal op hun eigen manier. Er waren bijvoorbeeld maquettes met veel aandacht voor de ondergrond, waar ze ruimte maakten voor wateropslag. Wat ik interessant vond was dat in bijna alle ontwerpen aandacht was voor groen en dieren. Het ontwerp van de Freinetschool was in mijn ogen hartstikke mooi en had unieke oplossingen, waaronder de generatiewoningen. Ze waren dus niet alleen op het groene duurzaam, maar ook in het sociale. In dit ontwerp is echt over elk detail nagedacht met enorm veel creativiteit.”

Volgende editie
Cultuurbarbaren vindt elk jaar plaats in de herfstvakantie. Volgend jaar staat alweer de vijfde editie van het festival op het programma van 26 oktober t/m 3 november 2024. Meer informatie over het festival is te vinden op www.cultuurbarbaren.com.