Lisandro Suriel, Dance of the Red Erzulie, 2023
Lisandro Suriel, Dance of the Red Erzulie, 2023

Bewonder de tentoonstelling van Lisandro Suriel in Delft!

Algemeen

DELFT - Fotograaf en kunstenaar Lisandro Suriel uit Sint-Maarten doet artistiek onderzoek naar de culturele geschiedenis van zijn gemeenschap. Hierin speelt de koloniale periode en trans-Atlantische slavenhandel een belangrijke rol. Zijn werk en onderzoek vormt de kern van de tentoonstelling ‘To Sea at The Crossroads’, die vanaf 14 oktober te zien is in expositieruimte 38CC in Delft. 

Lisandro Suriel werd in 1990 geboren op Sint-Maarten en in zijn onderzoek naar de culturele geschiedenis van zijn gemeenschap gaat hij verder terug. Het is juist het vergeten verleden voor het begin van deze periode dat hij onderzoekt en door middel van zijn fotowerken weer tot leven wil brengen. Hij is door 38CC uitgenodigd als gastcurator om samen een tentoonstelling te maken, waarbij zijn eigen werk het vertrekpunt vormt. Dit wordt aangevuld met werk van de drie geestverwante kunstenaars Justin Reinir Croes, Ada M. Patterson en Sondi. De tentoonstelling ‘To Sea at The Crossroads’ verkent hoe de wereld kan worden voorgesteld vóór het kolonialisme. Met onder andere fotografie, video, sculptuur en schilderkunst verbeelden de kunstenaars een kruispunt waar verleden en heden samenkomen.

Verzamelen
Met zijn langlopende fotografie- en onderzoeksproject ‘Ghost Island’ verbeeldt Lisandro Suriel een fictief eiland waar droom en werkelijkheid elkaar ontmoeten. Suriel laat de mensen zelf hun verhalen en herinneringen vertellen en laat hen zo participeren in het project. Door ook in Delft verhalen te verzamelen, met name uit de Afro Caraïbische gemeenschap, breidt het ‘Ghost Island’ project zich uit en legt zo een verbinding tussen twee werelddelen.

Verbinding
De tentoonstelling in expositieruimte 38CC verbindt kruispunten van geschiedenis, geheugen, mobiliteit, spiritualiteit en verbeelding. Dat de tentoonstelling in de historische binnenstad van Delft, een voormalig VOC-stad, plaatsvindt maakt het mogelijk directe relaties met de weerslag van het verleden te leggen en zichtbaar te maken. Omdat het grootste deel van de betrokken gemeenschappen niet woonachtig is in de binnenstad, is een verbinding maken met de aangrenzende wijken ook een belangrijk onderdeel van het project. 

Slavernijverleden
Voorafgaand aan de tentoonstelling is van 2 september t/m 1 oktober in 38CC de tentoonstelling ‘Delft Ontdekt’ te zien. Met deze tentoonstelling biedt 38CC vrije ruimte voor bijdragen uit de Delftse gemeenschap en omgeving met betrekking tot het slavernijverleden en de doorwerking daarvan in het heden. De tentoonstellingen ‘To Sea at The Crossroads’ en ‘Delft Ontdekt’ worden door 38CC georganiseerd in het kader van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden. Het initiatief onderstreept de toewijding van 38CC om bij te dragen aan het herdenkingsjaar door licht te werpen op vergeten geschiedenissen voorafgaand aan de trans-Atlantische slavenhandel.      

Verhalen verzamelen
Lisandro Suriel zal gedurende de tentoonstelling zelf ook aanwezig zijn in 38CC om nieuwe verhalen te verzamelen voor zijn project ‘Ghost Island’. Hij zal aanwezig zijn op vrijdag 20 oktober van 13.00 uur tot 17.00 uur en op zaterdag 28 oktober van 15.00 uur tot 19.00 uur.