Jonathan en Cor van Leerdam: "Doelstelling verduurzaming huizen nog niet gehaald, maar wel bewustwordingsproces in gang gezet."
Jonathan en Cor van Leerdam: "Doelstelling verduurzaming huizen nog niet gehaald, maar wel bewustwordingsproces in gang gezet."

Verduurzaming populair gedachtegoed

wonen

DEN HOORN- Voor vrijwel alle huiseigenaren is het mogelijk om verduurzaming van hun woning te betalen. Dat blijkt uit onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB). Cor en Jonathan van Leerdam van Van Leerdam Makelaardij en Advies reageren hierop.

Cor: “Wij merken bij bezichtigingen dat de zoekers veel aandacht hebben voor het energielabel en de verduurzamingsmogelijkheden van de woning. De coronaperiode heeft de zoekersmarkt enorm veranderd. Door het “aan huis gebonden zijn en thuiswerken” zijn de mensen zich gaan beraden en zijn anders gaan denken. Ook zijn de energieprijzen tijdens de coronaperiode enorm zijn gestegen. Dat alles heeft geleid tot een nieuwe, andere, zoekersmarkt. Mensen die niet dachten over verhuizen zijn toch gaan rondkijken en wilden plotseling investeren in grotere woningen en in energiebesparende maatregelen. Dit om vaker thuis te kunnen werken maar ook om een nieuwe woning in de buurt van hun werkgever te vinden om benzine- en energiekosten te besparen. Dit is o.a. een reden dat de huizenprijzen na aanvang corona flink zijn gestegen”.

Ook voor portemonnee
“Het verduurzamen van bestaande woningen is belangrijk in de transitie richting een klimaat neutrale economie”, zo meldt DNB. “Ook is verduurzaming goed voor de portemonnee van huiseigenaren. Daarmee kan de klap van een eventuele nieuwe energiecrisis, zoals begin 2023, beter worden opgevangen en is minder overheidsingrijpen zoals het prijsplafond noodzakelijk. De energiecrisis heeft verduurzaming in een stroomversnelling gebracht, maar nog niet voldoende om de doelstelling van 2,5 miljoen verduurzaamde huizen in 2023 te halen”.

Algehele bewustwording
Dat aantal is nog niet gehaald, maar er is bij het grote publiek wel een enorm bewustwordingsproces op gang gekomen, constateert Jonathan. “Niet alleen mbt. de verduurzaming van woningen maar ook mbt. bijvoorbeeld wel of niet elektrisch rijden en wel- of minder- of geen vlees eten. Niet alleen de portemonnee heeft hierbij een rol gespeeld maar naast de coronatijd heeft ook de informatie over de opwarming van de aarde behoorlijke invloed op de mensen”.

Gespaard voor andere doelen
Volgens DNB zou het voor 95 procent van de woningeigenaren geen probleem moeten zijn om de maatregelen te financieren. Uit eigen middelen om middels een lening binnen de leennormen. DNB heeft hierbij gekeken naar de kosten voor isolatie tot energielabel B en een elektrische warmtepomp. Daarbij moet in beide gevallen een financiële buffer worden aangehouden van € 10.000,-; 66 Procent van de huishoudens heeft voldoende spaargeld voor de verduurzaming en houdt daarna nog voldoende buffer op de spaarrekening. Bijna alle andere huiseigenaren kunnen een verantwoorde lening afsluiten (29 procent) of gebruikmaken van de Energie bespaarlening (EBL) van het Warmtefonds (3 procent). Cor plaatst daarbij wel een kanttekening.”Te gemakkelijk wordt hierbij door de DNB vergeten dat mensen heel lang hebben gespaard voor hun oude dag en voor andere doelen dan verduurzaming. Die doelen zetten mensen niet zomaar even aan de kant. Bovendien, in wat oudere appartementengebouwen of flats, waarbij ieder huisje z’n eigen CV installatie heeft, is verduurzaming vrijwel onmogelijk. Dat is een grote horde die nog genomen moet worden, waarbij het voortouw bij overheden ligt en die zijn daarin absoluut niet actief genoeg”.