Vader en zoon Van Leerdam zien dat eigen geld voor de aankoop van een woning vooral een probleem vormt voor starters en alleenstaanden.
Vader en zoon Van Leerdam zien dat eigen geld voor de aankoop van een woning vooral een probleem vormt voor starters en alleenstaanden.

Veel eigen geld nodig voor aankoop woning

wonen

DEN HOORN- Jonathan en Cor van Leerdam van Van Leerdam Makelaardij reageren op gepubliceerde onderzoeksresultaten van Calcassa die o.a. recente woningwaardes hebben afgezet tegen de nieuwe leennormen van de grote banken. Calcassa publiceerde o.a. dat voor het verkrijgen van een hypotheek bij de huidige gemiddelde koopsom van € 452.000,- een inkomen nodig is van  € 95.000,-. 

Zelfs twee modale inkomens van € 44.000,- zijn dus niet genoeg om zo’n woning te kunnen kopen. Starters of alleenstaanden hebben voor een wat goedkopere woning of appartement ook al € 80.000,- aan inkomen nodig. Een hoog percentage van de alleenstaanden of éénverdieners of mensen die voor het eerst een huis gaan kopen, heeft dus al snel het nakijken. Om het gat te dichten moeten door starters en alleenstaanden dus andere oplossingen worden gezocht. Cor: “De meest voor de hand liggende oplossing bij onvoldoende financiering door de hypotheekverstrekkers is eigen spaargeld en de hulp van familie. Het onderzoek bevestigt voor woningzoekenden nog meer dan voorheen het belang van eigen geld in de vorm van overwaarde op hun woning of van spaargeld”. 

Niet tegenop te sparen
Jonathan: “De koopsommen van woningen zitten weer behoorlijk in de lift. De voorspellingen van de grote banken geven voor 2024 een stijging aan van minimaal 5% maar het zou ook zomaar 8% kunnen worden. Hierdoor zal het financieringsprobleem voor kopers van woningen er zeker niet beter op worden. Temeer omdat ook de bouw van nieuwbouwhuizen stagneert. Ook constateren wij dat het aanbod van bestaande te koop staande woningen in de eerste maanden van dit jaar stagneert. Nog minder aanbod dus”. “Mee eens”, reageert Cor. “Calcassa legt een probleem bloot dat we natuurlijk al wel zagen aankomen en dat er ook al was. Natuurlijk is eigen geld en sparen voor met name starters en alleenstaanden belangrijk. Echter zijn veel jonge mensen het sparen, zoals onze ouders vroeger deden, verleerd en, eerlijk gezegd, met prijsstijgingen van 5% tot 8%  per jaar van de koopsommen valt daar voor starters en alleenstaanden ook niet tegenop te sparen. Het financierings-gat bij genoemde prijsstijgingen wordt voor starters en alleenstaanden, ook als ze sparen, dus alleen maar groter.  Het overgrote deel van de starters en alleenstaanden is dus helaas aangewezen op vrije sector huurwoningen of sociale huurwoningen maar ook daaraan is een schreeuwend tekort. De vrije sector huurprijzen zijn bovendien schrikbarend hoog en het wachten op een sociale huurwoning duurt jaren”.  

Voorrang verlenen
Jonathan ziet als lichtpuntje misschien dat projectontwikkelaars door gemeenten/provincies nu gedwongen worden om aanzienlijk hogere percentages betaalbare koop- en huurwoningen te bouwen. “Binnen enkele jaren kan dit mogelijk enige verlichting bieden voor de problematische woningmarkt en met name voor starters en alleenstaanden”. Cor hierover: “Gemeenten en provincies zouden er daarbij goed aan doen om aan woningcorporaties en projectontwikkelaars de verplichting op te leggen om starters, alleenstaanden en een bepaalde categorie senioren, bij de toewijzing van die woningen, voorrang te verlenen. Projectontwikkelaars zijn niet blij met zulke maatregelen want die kosten geld, maar de woningmarkt voor deze categorieën vraagt wel om dergelijke maatregelen. Ons inziens hebben overheden veel te lang over het probleem gepraat, maar verzuimd om daarvoor adequate regelgeving in te voeren”.