Afbeelding

Niek van Hamburg

vaste rubrieken

Niek van Hamburg (48) is museumbeheerder van Historisch Joris, het museum van het voormalige Sint Joris Gasthuis, dat aanstaande zaterdag uitgebreid Sint Jorisdag viert.

1. Waarom wil je voor Historisch Joris worden gefotografeerd?
"Omdat ik trots ben op dit mooie stuk cultureel-historisch erfgoed in Delft. Op dit moment bekijken we hoe we dit rijksmonument en de prachtige schatten die zich erin bevinden zo goed mogelijk kunnen benutten."

2. Hoe ben je bij Historisch Joris terechtgekomen?
"Ik ben hier binnengekomen via een dagbestedingstraject in een tijd dat ik minder lekker in mijn vel zat. Vanwege mijn grafische achtergrond ben ik op de PR-afdeling terechtgekomen. Ger Potze vroeg me te helpen met rondleidingen en inmiddels ben ik sinds 1 februari in dienst van GGZ Delfland."

3. Hoe ben je als beheerder begonnen?
"In het begin was het opruimen en orde scheppen, want een groot deel van de collectie lag op zolder. Momenteel zijn we alles aan het catalogiseren en ontdekken we welke unieke objecten we in huis hebben. We zijn aan het schatgraven, want we komen hele bijzondere dingen tegen."

4. Wat gebeurde hiervoor in dit pand?
"De heer Griffioen was hier conservator en heeft deze mooie collectie opgebouwd. Hij heeft heel veel prachtige stukken bewaard die een goed beeld geven van hoe het er hier aan toe ging. Hij was blij het museum aan een volgende generatie over te kunnen dragen."

5. Wat is het pronkstuk uit de collectie?
"Dat zijn er meer. Ik vind het dekselbed heel bijzonder. Aan de ene kant zie je duidelijk dat het een dwangmiddel is, maar aan de andere staat de zorg om de patiënt centraal. Daarnaast vind ik onze twee bijt- en spuugmaskers bijzonder, want er zijn er maar drie van in Nederland."

6. Met wie werk je?
"Met vrijwilligers, die vooral vanuit de dagbesteding komen. We proberen ieders talent zo goed mogelijk te benutten. Daarbij willen we ze steeds iets meer laten doen dan ze zelf denken te kunnen en bieden hierbij cursussen aan. Dan bloeien ze op, misschien ben ik daar zelf nog wel het beste voorbeeld van."

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan...
"... zou ik willen weten wat voor cultuur-historisch erfgoed er in de gemeente is en Historisch Joris niet vergeten. Ik zou hier sowieso een kijkje nemen, bijvoorbeeld op 23 april."

8. Wat kunnen mensen daarvan verwachten?
"Vroeger werd de sterfdag van Sint Joris jaarlijks gevierd en dat willen we in ere herstellen. Dit jaar staat het thema Sint Joris en de draak centraal, met volop activiteiten voor kinderen: op het terrein wordt een speurtocht uitgezet, ze kunnen zich laten schminken, er is een kleurwedstrijd en de ballonkunstenaar maakt zwaarden en kroontjes. En er is een verkiezing van de best verkleedde en dapperste ridder Joris, griezeligste draak of mooiste prinses.

9. Kun je nog vrijwilligers bij Historisch Joris gebruiken?
"Zeker weten! Mensen kunnen op verschillende manieren helpen, bijvoorbeeld bij het catalogiseren van de collectie, maar ook door rondleidingen te geven. Op termijn hopen we meerdere keren per week een instaprondleiding te kunnen organiseren. Informatie kun je vinden op www.historischjoris.nl."

10. Wanneer zijn jullie open?
"Het museum is op afspraak te bezoeken, maar de rest van het gebouw is van dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 13.00 tot 16.00 uur toegankelijk. Je kunt er iets drinken, tijdelijke exposities in de kerkzaal bekijken en de unieke producten die in de dagbesteding gemaakt zijn kopen."